Crna kronika
ISTRAGA ZBOG NEOVLAŠTENOG PRISTUPA

Hakeri im profile “punili” seksom
Objavljeno 30. studenog, 2022.
Slavonskobrodski policajci u ponedjeljak su zaprimili kaznenu prijavu od 41-godišnjaka i 36-godišnjakinje u vezi s kaznenim djelom neovlaštenog pristupa. Muškarac i žena policajcima su prijavili da im je 24. studenoga nepoznata osoba neovlašteno pristupila na profile društvenih mreža, sa kojih su objavljivani seksualno eksplicitni medijski sadržaji. Također je nepoznata osoba pokušala od 36-godišnjakinje skinuti novac s bankovnog računa, što nije uspjela. Policajci dostavljaju posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu te tragaju za hakerom.

Iz policije upozoravaju građane da zaštite svoje osobne vlastite, financijske i poslovne podatke te budu oprezni prilikom komunikacije preko društvenih mreža. Lažne stranice su gotovo identične pravim službenim stranicama. "Na takvim stranicama često će iskočiti prozor koji traži da unesete bankovne vjerodajnice. Stvarne banke ne koriste takve prozore. Ne otvarajte niti odgovarajte na poruke sa sumnjivim poveznicama jer se time izlažete riziku krađe osobnih podataka. Nikada ne otkrivajte broj svoje kreditne kartice ni CVV/CVC broj, te obratite pozornost na adresu (URL) internetske stranice", upozorio je Tomislav Kovačević iz Policijske uprave brodsko-posavske. Da nisu samo privatne osobe na meti hakera, svjedoči i slučaj iz Osijeka. Naime, 13. studenoga osječka tvrtka Gradski prijevoz putnika objavila je kako je bila pod hakerskim napadom kojim su obuhvaćeni službena web-stranica, sustav videonadzora i oglasni prostori uz nadstrešnice iz sustava dijeljenih bicikala.

"Sukladno službenim procedurama u ovakvim situacijama, GPP je incident napada na web-stranicu prijavio hosting provideru, u čijoj je nadležnosti daljnja komunikacija s nadležnim institucijama, a napad na sustav videonadzora i oglasni prostor uz nadstrešnice iz sustava dijeljenih bicikala prijavljen je nadležnoj policijskoj postaji. Molimo korisnike i sugrađane za strpljenje i razumijevanje uz ispriku za neprimjereni sadržaj prouzročen hakerskim napadom", objavili su tada iz osječkog GPP-a. S.Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike