Mozaik
LITERARNI NATJEČAJ OGRANKA MATICE HRVATSKE

”I dok je srca, bit će Kroacije”
- brojni radovi darovitih učenika
Objavljeno 30. studenog, 2022.
U knjižnici Osnovne škole Josipa Kozarca održana je svečana književna večer na kojoj su predstavljeni literarni radovi učenika osnovnih škola istočnoga dijela Virovitičko-podravske županije koji su sudjelovali u nagradnom natječaju "I dok je srca, bit će i Kroacije". Riječ je o natječaju koji organizira Ogranak Matice hrvatske u Slatini, u suradnji s Osnovnom školom Josipa Kozarca, a program je vodio Danijel Vilček, učitelj hrvatskoga jezika u toj školi.

Književnu večer svojim su glazbenim izvedbama otvorili učenici 6. razreda tambure Glazbene škole Milka Kelemena, mentorice učiteljice Martine Tepeš. Karla Marić izvela je Preludij i ples Pascala Prousta, a Fran Kozjak i Josip Brajnović izveli su skladbu Bože, čuvaj Hrvatsku Đanija Maršana, prema tekstu Drage Britvića. Voditelj je pozdravio sve učenike, njihove mentore i ostale goste te zahvalio predsjednici slatinskog Ogranka Matice hrvatske Zorici Varga, učenicima i učiteljima Glazbene škole Milka Kelemena i svim učenicima koji su odlučili sudjelovati u natječaju i predstaviti svoja književna umijeća. Prije proglašenja pobjedničkih radova učenica 8. razreda škole domaćina Dora Kokorić, uz klavirsku pratnju učitelja glazbene kulture Filipa Jankovića, otpjevala je pjesmu Dajem ti srce, iz repertoara Doris Dragović.

Ove su godine na natječaju "I dok je srca, bit će i Kroacije" sudjelovali učenici pet osnovnih škola. Voditelj Vilček pojasnio je da su se pred članicama stručnoga povjerenstva za odabir najboljih radova našli radovi čija se razlika u kvaliteti ocrtava zaista u sitnicama, a da su neki ipak trebali pobijediti, iz svake je škole nagrađen po jedan rad, a svim ostalim učenicima sudionicima i njihovim mentorima Matica hrvatska također je poklonila knjige.

Tako je iz OŠ Antuna Gustava Matoša Čačinci nagrađena Sara Hađikan za rad "Kad bih se zvala tvojim imenom", a njezina mentorica je Mirjana Foro, iz OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica nagrađena je Ana Koleno za rad "Noć", uz mentorstvo Mateje Vilček, a iz OŠ "Ivan Goran Kovačić" Zdenci nagrađena je Marija Magdalena Tajz, čija je mentorica Mirjana Dadić Kraljik. Iz slatinske OŠ Eugena Kumičića nagrada je pripala Katji Pernar za rad "Jesenja buka", njezina mentorica je Marijana Toplak, a iz OŠ Josipa Kozarca nagrađena je Eva Gal za rad "Kravata", uz mentorstvo Melite Čmarec.

Učitelj Vilček podsjetio je da je prošlo više od jednoga stoljeća otkad je Antun Gustav Matoš, zasigurno jedan od najvažnijih pisaca hrvatske moderne, ali i naše književnosti općenito, u posljednjem stihu svoje pjesme "Pri svetom kralju" najavio da će Koracije biti dok je i naših srca.

- Svi pristigli radovi u kojima su učenici predstavili svoj zavičaj, prikazali su ljubav prema domovini, ali i progovorili o nekim univerzalnim općeljudskim temama, pravi su pokazatelj njihove darovitosti za oslikavanje izvanjezične zbilje riječima - rekao je Danijel Vilček.

Svečana književna večer završila je ugodnim neformalnim razgovorima, razmjenom iskustava i dojmova mladih autora i njihovih mentora. U očekivanju sljedećih literarnih susreta, Ogranak Matice hrvatske u Slatini i Osnovna škola Josipa Kozarca zahvalili su svim učenicima i njihovim mentorima na sudjelovanju u ovom natječaju.

P. Žarković
Možda ste propustili...

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

Najčitanije iz rubrike