Kultura
KC OSIJEK: IZLOŽBA ČLANOVA OSJEČKOG HDLU-a U GALERIJI KAT

Loinjak: Svladavanje crteža gotovo je jednako važno kao i učenje jezika
Objavljeno 30. studenog, 2022.

Galerija Kat Kulturnog centra Osijek ugostila je Godišnju izložbu članova Hrvatskog društva likovnog umjetnika pod nazivom "Crtež - Emanacija duha". Već tradicionalno, završni mjesec u godini vrijeme je sumiranja cjelogodišnjeg rada, a kad je riječ o osječkim umjetnicima, članovima najveće hrvatske likovne udruge - Hrvatskog društva likovnih umjetnika, prosinac je vrijeme kad prezentiraju svoj rad na Godišnjoj izložbi radova. U Galeriji Kat može se pogledati selekcija radova članova HDLU-a Osijek, mladih, ali i već afirmiranih lokalnih umjetnika, koji svojom umjetnošću daleko prelaze ili premašuju geografske i bilo koje druge granice.

Temu i naslov izložbe "Crtež - Emanacija duha" objasnio je kustos izložbe Igor Loinjak: "Temeljni pojmovi likovnosti jasno do izražaja dolaze u mediju crteža. Proučavajući psihomotorni razvoj djeteta, psiholozi su složni u zaključku kako je potreba za izražavanjem koja se vrlo brzo počinje manifestirati kroz djetetovu želju za crtanjem, važan aspekt čovjekova razvoja. Zašto je tome tako? Ovladati crtežom ujedno znači i ovladati doživljajem prostora i rasporeda stvari koji u njemu postoje. Zbog toga je svladavanje crteža gotovo jednako važno kao i učenje jezika, jer dijete kroz ta dva aspekta, koja čine bit njegove duhovne dimenzije, počinje razumijevati svijet u kojemu živi. Crtež se stoga može smatrati djelatnom emanacijom duha, koju čovjek nikada ne može do kraja i u punom savršenstvu realizirati."

Izložba je ostvarena uz poporu Grada Osijeka, Ministarstva kulture i medija RH i u partnerstvu s KC-om Osijek. Može se pogledati do 12. prosinca, svakog dana (osim nedjelje) od 10 do 20 sati. Ulaz je slobodan. T.K.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KLUB KNJIŽARE NOVA: “CVRČCI U TRUBI”

Predstavljena prva antologija hrvatske antiratne poezije

2

MJESEC DJEČJE KNJIGE

Zaronite u riznicu dobrih priča za djecu i roditelje

3

MANIFESTACIJA OD 20. DO 29. TRAVNJA

Odabrane predstave za Marulićeve dane