Novosti
RUMUNJSKI RADNICI U RAFINERIJI RIJEKA

Prosvjedovali zbog neisplaćenih plaća
Objavljeno 29. studenog, 2022.
Oko 50 radnika iz Rumunjske koji na modernizaciji Rafinerije nafte Rijeka rade na temelju ugovora s rumunjskom agencijom za zapošljavanje IGW Proiecte International, za rumunjsku tvrtku koja je podizvođač, u ponedjeljak su prosvjedovali zbog neisplate dviju posljednjih plaća. Podizvođač radova na riječkoj Rafineriji nafte rumunjska je tvrtka JCR Christof Services.

Iz INA-e su naveli da kao odgovoran investitor uredno ispunjavaju financijske obveze prema glavnom izvođaču radova. Na mirnom prosvjedu ispred ulaza u riječku rafineriju u Urinju rumunjski radnici su upozorili na situaciju u koju ih je, kažu, dovela tvrtka Christof Industries Global iz Graza, koja ima financijskih poteškoća, tj. njezina tvrtka kći JCR Christof Services iz Rumunjske. Radnici se ne žele vratiti u Rumunjsku dok im se ne isplate sve zaostale plaće, a ako im novac ne bude isplaćen, spremni su, kažu, i na novi prosvjed.

Riječki odvjetnik Marko Hrstić, koji zastupa IGW, potvrdio je u telefonskom razgovoru Hini da su se zbog financijskih poteškoća jednog od podizvođača, Christof Industries Global iz Graza, tvrtka IGW i brojni drugi podizvođači našli u teškoj financijskoj situaciji te da je IGW pred bankrotom. IGW je na temelju ugovora ustupio JCR Christofu više od 50 kvalificiranih radnika te im je ta tvrtka, kao poslodavac, dužna isplaćivati plaću, bez obzira na to plaća li mu naručitelj, rekao je. Hrstić ističe kako je JCR Christof do sada već dužan IGW-u oko 700 tisuća eura te da JCR Christof nije isplatio naknade za radnike za kolovoz, rujan i listopad, a da je IGW isplatio radnicima dio plaća iz svojih sredstava, ali je ostao dužan još dvije plaće. Hrstić je još rekao da je IGW prošlog tjedna obavijestio INA-u i glavnog izvoditelja radova tvrtku KT- Kinetics Techonology iz Rima o situaciji i pozvao ih na žurno rješavanje problema.

Iz INA-e su nakon prosvjeda rumunjskih radnika naveli kako INA ni na koji način nije odgovorna za rješavanje njihovih problema. Ističu da INA, kao odgovoran investitor, uredno ispunjava financijske obveze prema glavnom izvođaču radova te očekuje da se novonastala situacija riješi u što je moguće kraćem roku. H
Možda ste propustili...