Novosti
GORDAN GRLIĆ RADMAN I BOGDAN AURESCU

Ulazak RH i Rumunjske u Schengen ojačat će EU
Objavljeno 28. studenog, 2022.
Širenje šengenskog prostora u koji su Hrvatska i Rumunjska spremne ući 2023. u interesu je Europske unije i pomoći će njezinoj sigurnosti i zaštiti od ilegalnih migracija, rekli su u ponedjeljak u Bukureštu šefovi diplomacija dviju zemalja.

Širenje šengenskog prostora pomoći će jačanju vanjskih granica Europske unije od prijetnja unutarnjoj sigurnosti Unije, rekao je rumunjski ministar Bogdan Aurescu, a Grlić Radman dodao je kako očekuje pozitivnu odluku za ulazak u šengenski prostor za Hrvatsku, Rumunjsku i Bugarsku. Ipak, postoje neke rezerve za Bugarsku i Rumunjsku koje prema ocjeni nekih članica Unije ne čine dovoljno u suzbijanju ilegalnih migracija.

Grlić Radman naglasio je da su dvije zemlje "na pravoj strani demokracije u pitanju borbe za slobodu Ukrajine od ruske agresije". Stoga je potrebno osnažiti europsku prisutnost u tom dijelu našeg kontinenta kako ne bi došlo do jačanja utjecaja trećih, ne nužno dobronamjernih političkih čimbenika, rekao je.

"To obvezno mora podrazumijevati prihvaćanje vanjske i sigurnosne europske politike zemalja kandidata za članstvo", rekao je Grlić Radman. Nije izrijekom spomenuo Srbiju, koja pregovara o članstvu u Europskoj uniji, no dosad nije uvela sankcije Rusiji, čime nije slijedila politiku EU-a, nego je govorio o zapadnom Balkanu. H
Možda ste propustili...

SRĐAN KOVAČEVIĆ IZVRŠNI DIREKTOR TVRTKE ORQA

Ako se ukaže prilika sigurno ćemo iskoristiti priliku za nove akvizicije

PET BIVŠIH MINISTARA FINANCIJA OTPRATILO KUNU U POVIJEST

Oni smo koji najmanje novca dajemo, a najviše smo krivi ako se nešto dogodi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UBIO JE TRI OSOBE U TENJI: REIHL-KIRA, ZOBUNDŽIJU I KNEŽEVIĆA

Gudelj izlazi na uvjetnu slobodu?

2

ŠEFOVI DIPLOMACIJE HRVATSKE I SRBIJE

Grlić Radman i Dačić: Suradnja Hrvatske i Srbije u interesu je obje države

3

LAŽNI MAILOVI PRISTIŽU S RAZLIČITIH ADRESA

Porezna uprava upozorava na lažne poruke e-pošte o povratu ili potrebi uplate poreza