Sport
DANAS NA SP-U 3. KOLO U SKUPINAMA A I B

“Bitka za Britaniju” i novi ogled “vječnih neprijatelja”
Objavljeno 29. studenog, 2022.
O prolasku u drugi krug odlučuju susreti između Velšana i Engleza te Irana i SAD-a

Rasplet skupine B SP-a u Kataru gledat ćemo večeras (20 sati) u susretima koji za sve četiri reprezentacije imaju veće značenje od samog nogometa i prolaska skupine. U Al Rayyanu sastaju se Wales i Engleska, dok u Dohi igraju Iran i SAD. Ne znaš koji se suparnici koji igraju međusobno "više vole"... Naravno, ne mislimo na nogometaše, nego na ono izvan terena.



Ulog je golem, sve reprezentacije imaju izglede za prolazak, jedino se oni razlikuju ovisno o dosadašnjem učinku. U najboljoj poziciji su Englezi (četiri boda), koji su s pobjedom sigurno prvi, s remijem prolaze, a u drugi krug mogli bi čak i u slučaju poraza ako on ne bude previsok. No jasno je kako o tome u redovima "gordog Albiona" nimalo ne razmišljaju. No uoči nove "bitke za Britaniju" drastično je splasnula euforija, a razlog je blijedo izdanje i "mršavih" 0:0 protiv SAD-a u prošlom kolu. Donijelo je to ponovno puno propitkivanja i o mogućnostima nekih igrača, ali i potezima izbornika Garetha Southgatea. Tako nakon loše igre s Amerikancima mladi Jude Belingham više ne vrijedi "zilijune" te se najavljuje kako bi ga u prvoj postavi trebao zamijeniti Jordan Henderson, mnogi se i dalje pitaju zašto Southgate ne daje priliku Philu Fodenu, a neki čak zazivaju klupu za najboljeg strijelca Harryja Kanea, koji i zbog ozljede nije bio previše vidljiv u prva dva nastupa.

- Igrat ćemo protiv "ranjenog" suparnika, koji će biti vrlo motiviran da nas pobijedi. Moramo biti na našem najvišem nivou, taktički besprijekorni, jer nas ne zanima samo prolazak nego i prvo mjesto skupine - poručio je izbornik Engleske.

Velšani su 64 godine čekali na svoj drugi nastup na SP-u, a ako ne naprave veliki pothvat, završit će ga večeras. Bez suspendiranog vratara Hennesseyja te s prilično "ispuhanim" Baleom i Ramseyjem rijetki će im vjerovati da to i mogu.

Dvoboj Irana i SAD-a uvijek je više od nogometa, bar za Irance, kojima je pobjeda nad "najvećim neprijateljem" apsolutno među najvažnijima. Nakon blamaže na startu protiv Engleza i povratka u život protiv Velšana golovima u sudačkoj nadoknadi, momčad Carlosa Queiroza ima luksuz da vjerojatno i s remijem prolazi (ako Engleska ne izgubi). Iran ima tri, a SAD dva boda, pa je imperativ na Amerikancima kojima jedino pobjeda donosi drugi krug. Iskusni Portugalac sipao je hvalospjeve na račun Amerikanaca, očito pokušavajući smanjiti pritisak na svoju momčad.

- Igramo protiv suparnika koji je po meni bio najkonstantniji i najbolji u dva nastupa u našoj skupini. Sve ostale reprezentacije, pa i mi, nismo bili toliko ujednačeni u svojim izvedbama. Znamo kako nas težak posao očekuje, igramo protiv vrlo dobre momčadi, koja ima isti cilj kao i mi - poručio je Quieroz, koji će morati napraviti jako velik posao u psihološkoj pripremi, kako mu igrači od prevelike želje za slavljem nad SAD-om ne bi izgorjeli.

Goran Roguljić
Senegal i Ekvador za prolazak, Nizozemci po prvo mjesto
U posljednjem, 3. kolu skupine A u 16 sati sastaju se domaćin Katar i Nizozemska (Al Khor) te Ekvador i Senegal (Al Rayyan). Katarci su u premijernom nastupu već nakon dva kola ostali bez drugog kruga, no pokušat će napraviti iznenađenje i favoritu pomrsiti račune. “Oranje” je u prva dva kola skupilo četiri boda i pobjedom nad domaćinom želi osigurati ne samo prolazak nego i prvo mjesto skupine. Iako smo već svjedočili velikim iznenađenjima na ovom SP-u, neprolazak Nizozemaca ipak je teško očekivati jer Katarani su do sada pokazali vrlo malo.

Tako će Ekvador (4 boda) i Senegal (3) najvjerojatnije izravno odlučivati o drugom putniku u osminu finala iz ove skupine. Ekvadorci su u prednosti jer im i remi odgovara, no puno će ovisiti o tome hoće li im se najbolji igrač i strijelac Valencia dovoljno oporaviti za nastup. Senegalci su nakon blijedog izdanja na startu podigli samopouzdanje boljom igrom i pobjedom nad Katarom, a možda će im i nedostatak prostora za kalkuliranje pojednostaviti pripremu i pristup susretu.

Možda ste propustili...

OSJEČANIN U POLUFINALU EUROPSKOG PRVENSTVA

Pratljačić nokautirao Crnogorca, sa Srbinom za finale

MEMORIJALNI BOĆARSKI TURNIR “PUKOVNIK IVICA ŠOLJIĆ”

Čepinčanima bronca, Šimiću prvo mjesto u pucanju

FINAL FOUR HRVATSKOG RUKOMETNOG KUPA

Spačva sa Zagrebom, NEXE na Sesvete

Najčitanije iz rubrike