Osijek
KATARSKI ŠEIK, BARUN TRENK I REPREZENTATIVAC IZ BUNDESLIGE

Ozbiljan povod za veselo druženje
Objavljeno 29. studenog, 2022.
Da se promociji muškog zdravlja može pristupiti i na veseo i opušten način, već desetak godina potvrđuje ekipa od desetak Osječana koji se svake godine posljednje nedjelje u studenome okupljaju u jednom kafiću da pokažu svoje - brkove.

Studeni je mjesec muškog zdravlja, ili Movember, a cilj je potaknuti muškarce na samopregled testisa, brigu oko zdravlja prostate, ali i općenitu brigu za fizičko i psihičko zdravlje, koje je često zbog predrasuda ili srama potisnuto.

- Ekipa smo različitih zanimanja i profila, a spojila nas je činjenica da smo očevi djevojčica koje treniraju u ŽNK-u Osijek. Brkovi su danas, za razliku od brade, izvan svih modnih trendova i zapravo svi mi sebi izgledamo jako smiješno. To je nešto što odmah svi primijete, a mi tada kažemo koji je razlog i dodatno podučimo muškarce da razmisle o svom zdravlju. Ne treba govoriti i da brkovi prilično svrbe, te ih je dosta neugodno puštati, a žene su nam očajne - priča kroz smijeh pirotehničar Robert Kovačević.

Posebnost ove ekipe je što se za ovu prigodu i kostimira kako bi privukla dodatnu pozornost Osječana. Tako je Dubravko Maras, lanjski pobjednik "Najbrka godine", iz HNK-a posudio kostim baruna Trenka, a na okupljanju se ravno iz Katara pojavio i šeik poznatiji kao Marijo Barišić Baro, javnosti poznat iz "Života na vagi". Ovoj ekipi već nekoliko godina podršku daje Zavod za urologiju KBC-a Osijek te joj se redovito na kavici pridružuje i pročelnik Zavoda, dr. Oliver Pavlović.

- Preventivni pregledi omogućavaju rano otkrivanje eventualne bolesti, što uvelike povećava šansu potpunog izlječenja. S pojavom simptoma rak je već uznapredovao i upravo zato se stavlja naglasak na prevenciju dok nema nikakvih simptoma. I ovim putem šaljemo poruku mladim muškarcima da samopregledom paze na zdravlje svojih testisa, a muškarcima iznad 50. godine da redovito jednom godišnje naprave PSA testiranje iz krvi i obave pregled prostate kod urologa. Za muško zdravlje ne smije biti stida jer u pitanju je vaš život - poručuje dr. Pavlović.

Mario Mihaljević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike