Autoglas
IVECO

Edaily je ostao isti, ali je sada na struju
Objavljeno 29. studenog, 2022.
Zamišljen kao “električni blizanac” kultnog Dailyja, eDAILY pokriva sve primjene lakih gospodarskih vozila, uključujući i teške uvjete

U Ivecu kažu kako elektrika znači budućnost, a oni žele elektrifikaciju učiniti dostupnom svim svojim kupcima. Kao ključni element njihove strategije razvoja proizvoda i plana prijelaza, osmislili su eDAILY s ciljem da cijeli asortiman učine električnim uz zadržavanje značajki po kojima je ovo vozilo poznato: robusnost, pouzdanost, svestranost, nosivost i performanse.



Na eventu održanome u Torinu pod nazivom eDAILY Experience, predstavnicima medija bilo je omogućeno da budu među prvima u svijetu koji će usporediti performanse i vozne karakteristike već poznatog nam modela, samo s električnim pogonom. eDAILY je, kako nam je rečeno, više od električnog vozila i zato je predstavljen udubljujući se u različite aspekte ekosustava čiji je središnji dio.

200 različitih izvedbi


Cjelokupna Daily linija sada je dostupna u verziji s nultom emisijom, usklađena s evolucijom mobilnosti i u skladu s novim pravilima pristupa u mnogim gradskim područjima. To je jedini električni LCV koji nudi do 20 m3 obujma teretnog prostora, do 4,6 t nosivosti i mogućnost vuče do 3,5 t. Već u startu, dakle, dostupan je u više od 200 tvorničkih izvedbi. Performanse su u skladu s ICE verzijom: 140 kW (190 KS) maksimalne snage, 400 Nm okretnog momenta i brzina do 120 km/h u verzijama s dva ili tri baterijska bloka. S jednom baterijom eDaily nudi 100 kW i 300 Nm. Upravljivost je poboljšana trenutačnom isporukom okretnog momenta eMotora. Kada je potrebna dodatna snaga, vozači mogu iskoristiti prednost dodatnog pojačanja snage aktiviranjem eDAILY-jeve prepoznatljive Hi-Power funkcije.

eDAILYjev način rada s jednom pedalom olakšava vožnju i pretvara kinetičku energiju kočenja u električnu energiju, čime se smanjuje potrošnja energije i trošenje kočionih pločica. Modularna baterijska instalacija omogućuje kupcima odabir razine autonomije raspona koja najbolje odgovara njihovim svakodnevnim zadacima. Verzija od 4,25 tona s tri baterijska modula, u gradskim uvjetima ima domet do 400 kilometara.

Pretkondicioniranje dovodi vozilo na idealnu temperaturu kabine dok je još uvijek spojen na utičnicu za punjenje. Dokazana pouzdanost i specifična električna rješenja omogućuju izuzetno konkurentne operativne troškove, uz značajno smanjenje izdataka za održavanje i popravke u usporedbi s dizelom.

Iveco eDaily 42S


eDAILY može biti opremljen s jednom, dvije ili tri baterije. FPT Industrial/Microvast modularni paketi baterija su od 37 kWh, najviše razine gustoće energije (265Wh/kg na razini ćelije), i s iskoristivom energijom od 95 %. Iveco daje osmogodišnje jamstvo na bateriju (do 250.000 km), uključujući zamjenu kada kapacitet padne ispod 80 %. Može se puniti iz javnih punjača, industrijskih utičnica i kućnih utičnica. Opcije punjenja uključuju brzo punjenje od 80 kW, što dodaje domet od 100 km u samo 30 minuta. Punjenjem se u potpunosti može upravljati putem namjenske aplikacija. Iza kliznog poklopca koji štiti prednju utičnicu od vode i prašine, LED indikator pokazuje status i razinu napunjenosti baterije.

eDAILY-jeve e-usluge započinju čak i prije kupnje: IVECO može savjetovati o vozilu i konfiguraciji punjenja koje najbolje odgovara potrebama kupca. IVECO ima uspostavljena partnerstva s vodećim europskim energetskim subjektima; tvrtkama za dizajn, isporuku, instalaciju i servis prilagođenih rješenja za punjenje, također uključujući (na zahtjev) i povoljne energetske ugovore. To korisnicima omogućuje da minimiziraju svoje početno ulaganje i troškove za energiju za vozilo. IVECO, uz električni Daily, lansira i inovativni poslovni model Green & Advanced Transport Ecosystem (GATE), sveobuhvatni model dugoročnog najma električnih vozila koji ima za cilj otvoriti vrata mobilnosti bez emisija velikom broju novih kupaca.

GATE rješenja također uključuju ekskluzivni i inovativni "pay-per-use" način naplate korištenja. Ujedno je predstavljena i nova verzija 42S od koje se mnogo očekuje.

Milan Bugarić
Dostupne su tri vrste ePTO-a
Kako bi se poboljšala produktivnost korisnika i olakšao posao vozača, električni Daily uvijek je povezan: njegova jedinica za povezivanje omogućuje razmjenu podataka u realnom vremenu i omogućuje pristup svim IVECO uslugama. Ugrađeni softver redovito se i neprimjetno ažurira bežično (OTA). Podaci u stvarnom vremenu koje generira vozilo nadziru se daljinski iz IVECO Control Rooma. Proaktivna i prediktivna dijagnostika sprječava neplanirana zaustavljanja i omogućava pravovremeno planiranje održavanja. Aplikacija eDAILY Routing komunicira s vozilom kako bi predvidjela domet vozila, potrebne naknade za dolazak na odredište te točno vrijeme dolaska. Upozorenja o osiguranju dometa proaktivno obavještavaju upravitelja voznog parka kada se preostala razina napunjenosti baterije približi granici, ili u slučaju problema s punjenjem.

Glasovni asistent Iveco Driver Pal
Namjenske e-usluge uključuju aplikaciju IVECO ON Easy Daily s novim značajkama posvećenim električnoj opremi. To je evaluacija načina vožnje s naglaskom na učinkovitost, daljinsko programiranje punjenja i pretkondicioniranja, a tu je i proširena kontrolna ploča. Glasovni asistent IVECO DRIVER PAL, koji se može aktivirati izravno iz aplikacije IVECO ON Easy Daily, nudi informacije specifične za električno vozilo, uključujući provjeru ispravnosti vozila i razinu napunjenosti baterije. Klima-uređaj i navigacija do najbliže e-punionice također se mogu aktivirati glasovnom naredbom.

Možda ste propustili...

JANICA KOSTELIĆ SUVOZAČICA DVOSTRUKOG POBJEDNIKA WRC RALLYJA CROATIA

Prvakinja asistirala - prvaku

CX-80 UDOBNOST, PRAKTIČNOST I SVESTRANOST

Nova perjanica Mazde sa 7 udobnih sjedala

ODLIČAN POTEZ ORGANIZATORA VRHUNSKE UTRKE

Hrvatski rally veterani na WRC-u