Autoglas
ODLIČNI REZULTATI ZA NISSAN

Pet zvjezdica za Ariyu, Juke Hybrid, X-Trail te Qashqai
Objavljeno 29. studenog, 2022.
Sva električna vozila i elektrificirani crossoveri okrunjeni su s pet zvjezdica

Euro NCAP objavio je rezultate testiranja za najnovija pojačanja u Nissanovoj ponudi elektrificiranih vozila, 100 % električnu Ariyju i X-Trail s pogonom e-POWER koji su osvojili čak pet zvjezdica. Dosadašnji nositelji pet zvjezdica za sigurnost, Juke i Qashqai, sada su dostupni u hibridnoj izvedbi i izvedbi s pogonom e-POWER. Time su svi modeli u ponudi Nissanovih električnih vozila i elektrificiranih crossovera okrunjeni s pet zvjezdica koje dodjeljuje neovisna organizacija Euro NCAP.



U kategoriji zaštite odraslih putnika oba su vozila ostvarila visoku ocjenu. Pritom je Ariya ostvarila rezultat od 86 %, a X-Trail od 88 %. Iako su ova vozila sazdana na različitim platformama, na njih su primijenjena jednaka načela sigurnosti. To konkretno znači da su na ključnim mjestima ojačana uporabom ultrasnažnog čelika kako bi se postigla veća krutost i ublažila sila udarca pri sudaru, prije nego što stigne do sigurnosne ćelije putničkog prostora. Oba su modela briljirala i na testu bočnog sudara zahvaljujući ugradnji središnjeg zračnog jastuka, koji u slučaju bočnog sudara sprječava sudaranje vozačeve i suvozačeve glave, Ariya je osvojila 14,9, a novi X-Trail 16 bodova.

U kategoriji zaštite djece oba su vozila ostvarila gotovo jednak rezultat – 89 % za Ariyju i 90 % za X-Trail. U testu sudara, čiji je cilj bio ispitati sigurnost 6-godišnjaka i 10-godišnjaka u vozilu, X-Trail je ostvario 23,3 od ukupna 24 boda, čime je dokazao da gotovo savršeno štiti djecu u vozilu. Ariya je također postigla sjajan rezultat, osvojivši 22,9 bodova. Oba su vozila ostvarila maksimalnih 12 bodova za ugradnju sustava za zadržavanje djece na mjestu (CRS).

Euro NCAP daje prioritet sprječavanju nesreća te nagrađuje one tehnologije koje vozačima pomažu izbjeći sudar. Sjajni rezultati novog X-Traila i Ariyje podsjećaju na uspjeh koji je Qashqai ostvario na prošlogodišnjim testiranjima. I Qashqai i X-Trail izgrađeni su na Alijansinoj platformi CMF-C.

Milan Bugarić
NADZOR MRTVOG KUTA U OPREMI
X-Trail i Ariya opremljeni su i sustavom za nadzor mrtvog kuta koji prepoznaje vozila izvan vozačeva vidnog polja u susjednom traku te preuzima upravljanje kako bi vratio vozilo u prometni trak i izbjegao opasnost. Euro NCAP provodi neovisna testiranja vozila još od 1997., a većinu novih vozila testira na temelju kriterija koje neprestano poboljšava.

Možda ste propustili...