Novosti
SABOR U SRIJEDU O MISIJI EUROPSKE UNIJE - GORDAN JANDROKOVIĆ:

Za sudjelovanje u obuci ukrajinskih vojnika već se javilo oko 17 zemalja
Objavljeno 28. studenog, 2022.
Bačić je zaključio da će se na kraju gledati samo jedno - jesmo li u trenutku brutalne agresije na Ukrajinu bili na strani Ukrajine li na strani Putina
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u ponedjeljak da se već oko 17 zemalja javilo za sudjelovanje u Misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini (EUMAM) najavivši da će o tome u srijedu raspravljati zastupnici u Saboru.

"Nismo mi jedina zemlja. Već se 16 ili 17 zemalja javilo. Tako da nemojte dezinformirati javnost", rekao je Jandroković tijekom slobodnih govora, odgovorivši Željku Sačiću (Klub Hrvatskih suverenista) i Miri Bulju (Klub Mosta), koji smatraju da sudjelovanje Hrvatske u toj misiji ugrožava našu sigurnost i predstavlja direktno uvlačenje u rat između Rusije i Ukrajine.

Jandroković je najavio da će se u Saboru o sudjelovanju Hrvatske vojske u europskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika raspravljati u srijedu.

"Bit će vrlo zanimljivo jer vidimo da nije to samo pravno pitanje, nego i političko. Da očito ne misle svi da treba pomoći Ukrajini, ali ćete to svi moći artikulirati u srijedu kada ćemo imati raspravu", poručio je predsjednik Sabora.

Prije toga Željko Sačić je, osvrćući se na govor predsjednika HDZ-ova saborskog kluba Branka Bačića vezano uz sudjelovanje Hrvatske u EUMAM-u, rekao da je NATO odbio pokroviteljstvo nad tom misijom. Sačić smatra da je NATO time poručio: Ako obučavate, prihvatite rizik. "Hrvati, nećemo mi radi vas i vaše obuke aktivirati članak 5. NATO-a", naveo je Sačić, tumačeći NATO-ovu odluku.

Navodeći kako Hrvatska i saborski zastupnici osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu, daju joj pomoć i time deklariraju svoju solidarnost i sućut s tim narodom, Sačić je rekao kako ne možemo ići do razine koja ugrožava našu budućnost.

I Miro Bulj (Most) založio se za humanitarnu ili bilo kakvu drugu pomoć Ukrajini, ali misli da je ovo direktno uvlačenje u rat između Rusije i Ukrajine, NATO-a i Rusije te "direktno Hrvatske".

Bačić je, u odgovoru Sačiću, rekao kako je on (Sačić) prije nekoliko mjeseci odlučivao o vojnoj Misiji NATO-a zbog opasnosti da se ruska agresija ne "prelije" na istočno krilo NATO-a. "To vam nije smetalo", dodao je Bačić.

Referirajući se na Sačića i Bulja, i HDZ-ov Ante Deur rekao je da ovakav način obuke i pomoći ne ugrožava Hrvatsku.

Bačić je ranije, u ime Kluba HDZ-a, rekao kako se kroz tu misiju još jednom daje jasna pomoć Ukrajini koja je žrtva brutalne agresije Rusije.

"U ustavnopravnom smislu ona je oslonjena na članak 7. Ustava RH. Kao što ih je u proteklih deset godina u Saboru raspravljeno njih 44", naglasio je.

Deur je naveo kako se uvijek radilo o istom protokolu i to nikada nije bilo problematizirano, te podsjetio da je ranije u nekoliko navrata uime SDP-a Joško Klisović podržavao takve misije kada se radilo o misijama u Afranistanu.

Bačić je zaključio da će se na kraju gledati samo jedno - jesmo li u trenutku brutalne agresije na Ukrajinu bili na strani Ukrajine li na strani Putina. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TURBULENTNO TRŽIŠTE NEKRETNINA U HRVATSKOJ

Kuće skuplje 15, a stanovi 17 posto, prosječna cijena kvadrata stana 2658 eura

2

RAZGOVOR S POVODOM: IVAN ANUŠIĆ - OTVORENJE GOSPODARSKOG CENTRA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Anušić: Inovativinim projektima i županijskim potporama pridonosimo gospodarskom napretku županije

3

NAKON PRIOPĆENJA APOSTOLSKE NUNCIJATURE

Nadbiskup Hranić uputio javnu ispriku žrtvama svećenika Rajčevca