Regija
NAŠIČKA ARHITEKTURA I URBANIZAM

Glavne točke razvoja bile su crkva i dvorac
Objavljeno 29. studenog, 2022.
NAŠICE



U višenamjenskoj dvorani Srednje škole Isidora Kršnjavoga održano je predavanje magistre povijesti umjetnosti i filozofije Marte Damjanović pod nazivom ‘‘Našička arhitektura i urbanizam u 19. i 20. stoljeću".

Uvodno su se okupljenima obratile učenice Tanja Jozičić, Karmen Güttler i Laura te predstavile aktivnosti koje se provode u sklopu Erasmus+ projekta ‘‘Arhitektura - putovanje kroz prostor i vrijeme‘‘ koji provodi našička srednja škola u suradnji s još pet škola iz različitih europskih zemalja.

Ivan Hajek, jedan od voditelja učeničkih aktivnosti, napomenuo je kako je sljedeći korak organizacija logističke i financijske podrške prilagodbi teksta diplomskog rada za tiskano izdanje kako bi se prezentirao široj publici u obliku knjige.

U ime organizatora i domaćina obratili su se ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak i ravnatelj Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice Željko Filjak.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo što kroz suradnju sa Zavičajnim muzejom i učenicima koji su napredovali u zvanju i struci te dio svog znnanstvenog rada posvetili sredini iz koje su potekli možemo čuti ove podatke i tako ljubav prema ostavštini koju smo dobili od naših predaka prenositi dalje - kazao je Filjak.

Predavanje je temeljeno na istraživanju za diplomski rad koji je Marta Damjanović obranila na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

- Za ovu temu sam se odlučila upravo zbog toga što je jedan dio našičke arhitekture 20. stoljeća, a pogotovo urbanizam 19. i 20. stoljeća, još uvijek nedovoljno istražen. Kroz ovaj rad potrudila sam se ostaviti bar nekakav doprinos svom rodnom gradu - naglasila je Marta.

Dodala je kako je rad podijeljen u nekoliko poglavlja te da razvoj Našica počinje u 19. stoljeću intenzivnom izgradnjom koja se nastavila još intenzivnije u cijelom 20. stoljeću.

- Glavna dominantna točka u gradu bila je franjevačka crkva sa samostanom kao jedna od najstarijih građevina oko koje je započelo formiranje samog naselja. Nakon toga u 19. stoljeću kreće izgradnja dvorca obitelji Pejačević kao druge dominantne točke oko koje započinje podizanje brojnih drugih javnih građevina. Osim toga, u najstarijim ulicama, koje danas nose naziv Ulica kralja Tomislava, Ulica Josipa Jurja Strossmayera i Ulica braće Radić, podiže se niz javnih i stambeno-poslovnih zgrada u historicističkom stilu, odnosno stilovima koji se vraćaju starom baroknom, renesansnom, gotičkom i romaničkom stilu - rekla je Marta Damjanović.

Istaknula je kako su Našice uz snažnu javnu i stambenu izgradnju u 20. stoljeću, u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata, preoblikovane u potpuno funkcionalan grad intenzivnog razvoja, koji se nastavlja sve do danas. S. Fridl
Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

AEROKLUB FENIX NA MOSON MODEL SHOWU

Igoru Ujakoviću zlato i posebna priznanja

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

Najčitanije iz rubrike