Regija
”PRIČE OD PORCULANA” KNJIGA JE MIRJANE PEŠEC

U borbi protiv raka odustajanje za mene nikada nije bila opcija
Objavljeno 29. studenog, 2022.
Porculan ima nešto tako krhko, delikatno, profinjeno, baš kao i život, kaže autorica
VINKOVCI



Autobiografska knjiga "Priče od porculana" svima u Vinkovcima poznate pedagoginje Mirjane Pešec, kroz 101 kraću ili dulju priču i mnoštvo svojih izvanrednih fotografija, opisuje dvadesettrogodišnju borbu s karcinomom dojke. Knjiga je jako dobro primljena među čitateljima jer, kako primjećuju, sve su priče protkane pozitivnim stavovima, bez trunke nezadovoljstva, osude drugih za svoju bolest. Autorica je puna empatije i s punim povjerenjem predaje se u ruke liječnika, prihvaćajući svaki njihov savjet kao dobronamjeran, bez imalo sumnje u njihovu kompetentnost. Autorica podsjeća kako je knjiga nastajala sedam godina, od svibnja 2015. do svibnja 2022. godine.



- Ideja za pisanje knjige sinula mi je davno. Na FB-u sam još 2015. počela objavljivati kratke priče, zapise o tome kako se osjećam i kroz što sve prolazim u ponovnom, silovitom povratku raka dojke. Te životne priče bez uljepšavanja, ali i bez patetike, naišle su na puno čitatelja i mnogi su mi pisali kako im pomažu, daju snagu da i oni sami lakše prebrode svoju bolest. Bilježeći događaje, susrete, ili pišući o uspomenama iz djetinjstva, nisam imala nedoumica ni misli o odustajanju. Jednostavno, odustajanje već desetljećima za mene nije opcija. Odustala sam jednom, 1992., od završetka magisterija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, i taj osjećaj žala ne bih si ponovno priuštila. Osim toga, vjerovala sam u ono što pišem - kaže Mirjana Pešec te dodaje kako čitatelj u knjizi može pronaći proživljene, autentične zapise o povjerenju, boli, suživotu s rakom i ljepoti življenja.

- U tekstovima, a naročito između redaka, lako se iščitava kako se sve odupirem preplavljenosti osjećajima tuge, beznadnosti, bolesti i uvijek biram život i radost. Naravno, ima i teških trenutaka i dana, poput nedavne srijede. Pretprošlotjedni CT nalaz toraksa, abdomena i zdjelice bio je loš. Metastatski rak dojke i unatoč dugotrajnim kemoterapijama proširio se na jetru, pluća, limfne čvorove u aksili... Nisam dramila, nisam se pitala zašto baš meni. Progutala sam nešto suza i našla mir u spoznaji da doc. dr. sc. Ilijan Tomaš sigurno zna što dalje, da ima rješenje. Tako je i bilo. Nova kemoterapija koju mi je ordinirao neće me izliječiti, ali će mi darovati vrijeme da dočekam skorašnju diplomu unuke Lee u Grazu, da uživam u zagrebačkoj, vinkovačkoj i možda još ponekoj promociji knjige te da otputujem do mora. Nije li to puno!? - kaže autorica.

Zašto je knjiga dobila upravo ovaj naziv "Priče od porculana"?

- Naslov možemo gledati i metaforički. Porculan ima nešto tako krhko, delikatno, profinjeno, baš kao i život. Dovoljan je trenutak nepažnje, grub pokret i od njegove ljepote ostaju samo krhotine. Ponekad nam se i život tako raspe, polupa i pokušavamo spojiti krhotine, zacijeliti rane... No ožiljci ostaju. Fotografije su dio knjige, usudila bih se reći dodana vrijednost. Vjerujem da pridonose doživljaju čitanja. Samo su ponekad doslovna ilustracija teksta - kaže Mirjana Pešec, dodajući kako je moguće da sljedeća knjiga bude slatka kuharica, također popraćena njezinim fotografijama, jer fotografiranje je za autoricu i više od hobija. Nakon umirovljenja 2017. ne miruje, fotografije su joj uvrštene na državne izložbe, imala je dvije samostalne izložbe u Vinkovcima, a posebno je ponosna na zajedničku izložbu sa svojom unukom Leom 2016., predsjednica je Hrvatskog fotosaveza...

"Nema u tim fotografijama agresije, revolta, ili grubosti bilo koje vrste, tek nešto tuge i beskrajne strpljivosti koje kroz njih emanira ličnost Mirjane Pešec (i kroz stvarni život koji je nije mazio)", piše Branka Hlevnjak u pogovoru knjige nakladnika Goldenmarketing-Tehnička knjiga, urednice Nataše Maletić. Autorica predgovora je Božica Jelušić, emotivnog pogovora književnica Julijana Matanović, dizajner naslovnice je Dražen Bota, a lektorica je autoričina kći Ana.

Jako je zadovoljna dosadašnjim odjekom koji je knjiga izazvala kod čitatelja. Prima, kaže, zaista lijepe komentare i čestitke i ima osjećaj da je doprla do srca onih koji su je čitali, pa kao ilustraciju navodi primjer vinkovačke Knjižnice koja je naručila 12 primjeraka knjige, a svi su već posuđeni i zbog toga je sretna.

- "Priče od porculana" predstavljene su na ovogodišnjem Interliberu, 30. studenoga je u Novinarskom domu u Zagrebu, a 9. prosinca u Galeriji fotografija Meraja u Vinkovcima. Voljela bih je predstaviti u Osijeku te još nekim gradovima, no čovjek snuje, a Bog se smije - kaže Mirjana Pešec.

Miroslav Flego
Julijana Matanović

književnica

Moja prijateljica Mirjana više je od dva desetljeća u borbi. Bolest je ne zaboravlja, a ona gleda isključivo prema naprijed. Jer, taj pogled vodi prema Maši, Ani i prema Lei. U isto vrijeme vodi i prema prijateljima, prema gradovima, ravnici i moru. (Iz pogovora.)

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

Najčitanije iz rubrike