Kultura
NOVA KNJIGA JASNE ŠEMIGA-PINTARIĆ

”Samo je nebo granica” - ljubav je u Australiji?
Objavljeno 29. studenog, 2022.
Od ljubavne priče autorica je otišla korak dalje i upustila se u istraživanje potpuno joj nepoznatog podneblja

Jedna djevojka puna snova i jedan naoko običan mladić na samom rubu zakona. Još jedna klišejizirana ljubavna priča s predvidljivim krajem ili nešto potpuno drukčije? Odgovor će vam ponuditi najnoviji roman Jasne Šemiga-Pintarić "Samo je nebo granica", objavljen u izdanju nakladničke kuće Prof&Graf, čija je promocija održana u Klubu knjižare Nova u Osijeku.



Početi iznova


- Za pisanje ovog romana mogu zahvaliti svojoj dragoj prijateljici Radojki, koja mi je došla s idejom kako bi čitala "neki mišung ljubavi, avanture i krimipriče" u koji će biti ubačen zgodni ronilac, neka potraga za blagom i slično. Nakon što sam se kratko vrijeme nećkala, javila sam joj se riječima: "O.K., idemo na Veliki koraljni greben!" I tako je počela avantura koja je trajala točno 22 dana, koliko mi je trebalo da ga napišem - kaže Šemiga-Pintarić.

Glavna junakinja romana, Mary Lyn, napušta sigurnost roditeljskog doma i odlazi u nepoznato, potražiti posao u kišovitom Londonu. Dolazak u obitelj u kojoj je sve idealno naglo će je probuditi kada to "idealno" otkrije svoje pravo lice. Nakon kratkog boravka u obitelji zlostavljača, ta djevojka puna snova rješava pravne zavrzlame i odlazi u Australiju kako bi počela iznova dajući svojim snovima još jednu priliku.

- Mary Lyn je utjelovljenje hrabrosti i odlučnosti. Stvarajući njezin lik htjela sam čitatelje potaknuti da i sami otkriju svoj avanturistički duh i odvaže se ispuniti neke skrivene želje te svladati vlastite strahove. Što se tiče lokacija, Australija mi se učinila idealnom zbog svojeg specifičnog biljnog i životinjskog svijeta, kao i osebujne kulture i tradicije. Obećanoj zemlji kao kontrast izabrala sam London, grad koji osobno zamišljam kao hladan, tmuran i nepristupačan, onako kako ga je u romanu doživjela i glavna junakinja. Volim se poigrati riječima, pomaknuti vlastite granice i vidjeti dokle seže moj spisateljski pogled - rekla je autorica romana.

Tajne i intrige


Za razliku od svih prethodnih petnaest romana, koliko ih je dosad Šemiga-Pintarić autorski potpisala, "Samo je nebo granica" pisan je u trećem licu. Od isključivo ljubavne priče autorica je otišla korak dalje i upustila se u istraživanje potpuno joj nepoznatog podneblja - daleke Australije, a usput se dotakla i jednog od svojih najvećih strahova, a to je strah od ronjenja. U knjizi upoznajemo ljepote Velikog koraljnog grebena, ronimo duboko ispod njegove površine te otkrivamo tajne, intrige, važnost prijateljstva i ljubav koja ne poznaje granice, a odvažnost, hrabrost i nada protežu se cijelom pričom.

- Voljela bih da ovaj roman u čitateljima potakne prije svega hrabrost da se zauzmu za sebe i bez straha dođu do ostvarenja zacrtanih ciljeva, zatim empatiju, kao i da shvate važnost pravog prijateljstva, koju su možda uzimali zdravo za gotovo. A nije zanemariva ni poruka priče koja se dotiče ljubavi - poručuje Šemiga-Pintarić.

Danijel Miklić
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

Najčitanije iz rubrike