Kultura
U OSJEČKOJ GALERIJI KAZAMAT “ŽENE MINORNE SPEKULACIJE”

Izložba djela umjetnice Nicole Hewitt i projekt “Vremeplovke”
Objavljeno 29. studenog, 2022.

U Galeriji Kazamat u Osijeku otvorena je izložba "Žene minorne spekulacije" umjetnice Nicole Hewitt. Projekt "Žene minorne spekulacije" Nicole Hewitt i njezina umjetničkog tima sastoji se od multimedijske instalacije, izvedbi s manipulacijom slike i zvuka u realnom vremenu i eksperimentalnog filma u trajanju od 60 minuta.
U središtu radnje je neolitska figurina kroz koju umjetnica različitima medijima poput filma, videa, poezije, zvuka, glazbe, fotografije ili izgovorenih svjedočanstava upisuje mogućnosti spekulacija o konstrukcijama rodnih narativa, odnosno interpretacijskim prešućivanjima povijesti žena. Umjetnica pojašnjava da ne postoji jedna nevidljiva, neispričana, ignorirana povijest žena. Postoje mnoge. Žene minorne spekulacije bave se poviješću koja nema pisanog traga, u koju su upisani razni diskursi a unutar koje se ideja oko tijela i korporalnosti vežu na rod, ženski rod. Također, Hewitt tumači da se "minorno" iz naziva projekta prevodi kao manjinsko. Minorna pozicija je ona koja progovara unutar dominantnog narativa, koristi se jezikom dominantnog subjekta, a pritom ostaje nesuverena. Dominantni narativ u figurine upisuje atribute plodnost i simbole. Time ta figurina nije to što jest, nego joj je dana zadaća da predstavlja nešto drugo. Nicole Hewitt figurinu ne promatra kroz reprezentacijsku optiku, da predstavlja nešto, nego da čini nešto. Međutim, umjetnica je svjesna da su i reprezentacija i proces činjenja - spekulacije.

Projekt "Žene minorne spekulacije" ima formu otvorenog studija. Zamišljeno je da se projekt tijekom svog izložbenog trajanja transformira, nadgrađuje i dopunjuje, novim tekstovima, kompozicijama i slikama, poput multimedijskog laboratorija. To se postiže izvedbama uživo u kojima Nicole Hewitt i suradnički tim manipuliraju zvukom, glazbom, glasom i slikama u realnom vremenu. Izložba je suradnja umjetnice sa sound umjetnikom i snimateljem Ivanom Slipčevićem i novomedijskom umjetnicom Vidom Guzmić. Izložbu podržavaju Grad Osijek i Ministarstvo kulture i medija RH.

Predstavljen je i projekt u nastajanju pod nazivom "Vremeplovke", čiji je dio materijala snimljen i u Osijeku, u Galeriji Kazamat za trajanja ove izložbe.

Radno vrijeme Galerije Kazamat je srijedom, četvrtkom i petkom od 17 do 20 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati. Izložba ostaje otvorena do 16. prosinca 2022. T.K.

Možda ste propustili...

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

Najčitanije iz rubrike