Novosti
OD POMOĆI NAJUGROŽENIJIMA DO DEMOGRAFSKIH MJERA

Od 435 amandmana na državni proračun 431 podnijela je oporba
Objavljeno 27. studenog, 2022.

Od 435 amandmana na predloženi državni proračun za iduću godinu samo su tri iz saborske većine, jedan su zajednički podnijeli zastupnici većine i oporbe, a 431 podnijeli su oporbeni zastupnici i klubovi. U Saboru će se o njima izjašnjavati u ponedjeljak.HDZ-ovi Branka Juričev Martinčev i Josip Begonja, HDS-ov Hrvoje Zekanović i socijaldemokrat Franko Vidović zajednički traže da država osigura pola milijuna eura za izradu dokumentacije potrebne za gradnju zračne luke Srce Dalmacije. Magdalena Komes (HDZ) zauzela se da država osigura 1,5 milijuna eura za potrebe uspostave dječje i adolescentne psihijatrije u Neuropsihijatrijskoj bolnici u Popovači tumačeći kako je mentalno zdravlje dodatno ugroženo u pandemiji. Damir Habjan (HDZ) predlaže da se za 665.000 eura na 6,7 milijuna eura poveća iznos za redovitu djelatnost Sveučilišta Sjever radi usklađenja s drugim javnim sveučilištima s obzirom na broj studenata i studijskih projekata. Predrag Štromar (HNS) traži da država iznosom od četiri milijuna eura pojača projekt vezan uz Arboretum Opeka i istoimenu srednju školu, koja je proglašena regionalnim centrom kompetentnosti u poljoprivredi. Nastavi li se praksa prijašnjih godina, ti bi amandmani trebali postati sastavnim dijelom proračuna, no to neće biti slučaj s ostalima.

SDP i Most uložili su velik trud u izradu amandmana, njihovi klubovi i zastupnici podnijeli su ih po stotinjak, a zastupnici Socijaldemokrata 70-ak. SDP-ovi su amandmani uglavnom usmjereni na pomoć najugroženijim skupinama u društvu. Klub traži osiguravanje pet milijuna eura za naknadu troškova energije energetski siromašnim kućanstvima i milijun eura za zalihe higijenskih uložaka u obrazovnim ustanovama. Klub Mosta svojim amandmanima uglavnom traži poboljšanje života građana u lokalnoj zajednici, odnosno uređenje prometnica, vodovoda, bolnica, škola i slično. Na nacionalnoj razini traže da se povećaju naknade za roditelje njegovatelje za 200 eura, kao i sredstva za smještaj roditelja tijekom liječenja djece.

Dobar dio od 25 amandmana Suverenista odnosi se na demografsku obnovu, uvođenje dječjeg doplatka za svu djecu, bez obzira na imovinski cenzus, uvođenje mjere majke - odgojiteljice. Amandmani Kluba zeleno-lijevog bloka teški su više od 100 milijuna eura, njima želi nabavu helikoptera za hitnu medicinsku službu (15,5 milijuna eura), uvođenje građanskog odgoja u osnovnim i srednjim školama (3 milijuna eura), izgradnju infrastrukture za potrebe lokalne zelene javne nabave (22,5 milijuna eura). H
SOLARI ZA KUĆE NA BANOVINI
Klub Socijaldemokrata amandmanom traži da se osigura deset milijuna eura za ugradnju solarnih panela na svaku obnovljenu kuću na Banovini. Više od 50 amandmana Kluba IDS-a okrenuto je obrazovnim, infrastrukturnim, kulturnim potrebama Istre, sredstva potrebna za njih Klub je mahom našao na pozicijama Ministarstva obrane i Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA). Klub HSS-a drži da za nabavu bespilotnih letjelica treba izdvojiti 900 000 eura, jer ih Oružane snage nemaju dovoljno, pa bismo u mogućem oružanom sukobu u regiji bili izloženi znatnim ljudskim i materijalnim gubitcima dok ne stigne pomoć saveznika. Klub Domovinskog pokreta predlaže pak da se 800 milijuna eura osigura za mjesečni doplatak od 100 eura za svako dijete s prebivalištem u Hrvatskoj. Broj amandmana koje su zastupnici podnijeli ove godine manji je od lanjskog, kada ih je bilo 475. Ako se za svaki amandman potroši dvije do dvije i pol minute, to je oko 900 minuta, što znači da bi izjašnjavanje moglo potrajati do ponoći.

Možda ste propustili...

REGIONALNI DISTRIBUCIJSKI CENTAR OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Najbolja potvrda opravdanosti: Maksimalna popunjenost županijske hladnjače već ove zime

NAJTRAŽENIJI STUDIJI U JESENSKOM UPISNOM ROKU

Popularni studiji glume i ekonomije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROBLEMI SA ZAPUŠTENOM DRŽAVNOM IMOVINOM

Kuća kojom raspolaže MORH postala noćna mora za susjede

2

STROŽE MJERE PROTIV PRODORA OPAKE BOLESTI

Anušić: Svinjokolja će biti, nećemo dopustiti pojavu kuge

3

TONI MILUN PROMICATELJ FINANCIJSKE PISMENOSTI

Naučite štedjeti bez pada kvalitete života