Kultura
DODJELA NAGRADA U VINKOVCIMA

“Tena” književnici Tanji Radović, Zori Šarčević “Tenica”
Objavljeno 28. studenog, 2022.
Nagrada "Tena" za najbolji dramski tekst "Brundeša" otišla je u ruke književnice Tanje Radović, a statuom "Tenica" nagrađena je Zora Šarčević, u kategoriji mladih autora, za najbolji dramski tekst "Kuhinjski rat". Dvije su autorice, naime, pobjednice natječaja za najbolji dramski tekst pisan za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu i mlade, a nagrade su im krajem tjedna uručene u Vinkovcima.



Organizatori navedenog događaja bili su Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Lutkarsko proljeće i vinkovačka Gradska knjižnica i čitaonica. Riječ je o nagradama koje su dijelom Lutkarskog proljeća, manifestacije u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja na kreativan način promovira lutkarske predstave, a bio je to četvrti natječaj, koji je, pak, pandemija "malo pomaknula" - na jesen. Prema riječima Samira Raguža iz Umjetničke organizacije "Asser Savus" Vinkovci, ukupno je na natječaj pristiglo 70-ak prijava, pa ocjenjivački sud - Snježana Babić-Višnjić, Silvija Šesto i Viktor Lukačević, nije imao lagan zadatak. Inače, posljednji je to natječaj u tom obliku jer se iduće godine, najavio je Raguž, uključuje svjetska lutkarska organizacija Unima, čime će navedeni oblik stvaralaštva za djecu i mlade dobiti dodatnu težinu.



Uz dodjelu nagrada, u Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljena je knjiga s oba nagrađena rada, a od iduće godine trebale bi, kako je rečeno, zaživjeti i predstave prema nagrađenim dramskim tekstovima. Jedna od ovogodišnjih pobjednica, Tanja Radović, ispričala je kako je ideja za igrokaz za djecu “Brundeša” nastala iz vlastitog iskustva posjeta utočištu za medvjediće u Kuterevu još prije 20-ak godina. - Sinulo mi je da bi bilo simpatično da djeca budu glavni likovi i sudjeluju u osnivanju tog utočišta. Na kraju, napravila sam tekst za djecu koji je isključivo namijenjen pozornici - rekla je književnica, koja iza sebe ima pet knjiga, no spomenuti tekst njezin je iskorak u dječju književnost, koji je “iznimno veseli”.

S. Butigan
Predstavljena knjiga s oba nagrađena rada, a od iduće godine trebale bi zaživjeti i predstave

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike