Sport
KAD JE NAJTEŽE, HRVATSKA NAJBOLJA

Prvo šok, a onda je krenuo pravi vatreni uragan za veliku pobjedu
Objavljeno 27. studenog, 2022.
Hrvatska je, unatoč šokantnom početku, uvjerljivo pobijedila Kanađane

Iako je početak susreta protiv Kanade bio šokantan Hrvatska je nastavila tradiciju dobrih nastupa i rezultata u drugim utakmicama na velikim natjecanjima. I tradiciju ne gubljenja drugih utakmica na SP-u.



Rano vodstvo Kanade malo je uzdrmalo naše nogometaše, ali ih nije izbacilo iz tračnica. Već do odmora smo preokrenuli rezultat, a u nastavku smo zabili još dva pogotka i mirno osvojili sva tri boda. Bilo je to daleko bolje izdanje Hrvatske u odnosu na premijerni nastup protiv Maroka. Hrvatsku su do pobjede nosili dvostruki strijelac Andrej Kramarić kojem je izbornik Zlatko Dalić u tom susretu namijenio drugačiju ulogu "lutajućeg" napadača u kojoj se on daleko bolje osjeća, te Mateo Kovačić koji je napokon odigrao jednu utakmicu za reprezentaciju u skladu sa svojim ugledom. Upravo su njih dvojica bili najviše kritizirani nakon susreta s Marokom u čemu su očito pronašli dodatni motiv. Hrvatska je bila daleko opasnija jer Dalić je napokon stavio "stvari na pravo mjesto" i sve se složilo na željeni način unatoč tome što smo imali neugodan ulazak u utakmicu. Na kraju je, ipak, bila vidljiva velika razlika u kvaliteti koju je Hrvatska okrunila jednom od najuvjerljivijih pobjeda na Svjetskim prvenstvima. Zapravo, dosad smo samo jednom uspjeli zabiti četiri pogotka na Mundialu. U Brazilu 2014. "fasovao" je Kamerun, a sad, u pravom trenutku i Kanada.


Šok, pa preokret


Utakmica je počela šokatno za Hrvatsku. Već u prvom napadu Kanada je zabila svoj prvi pogodak uopće na Svjetkim prvenstvima. Kud baš nama, pitali smo se tada. Tek što je počela druga minuta naša obrana nije reagirala na dugačku loptu koju je uputio vratar Kanade Borjan, Larin ju je mirno primio proigrao Buchanana na desnoj strani nitko mu nije ušao u blok, pa je taj ubačaj pronašao Davisa koji je na užas naših navijača glavom svladao Livakovića. Ostali smo zatečeni tim ranim pogotkom, pa je našim reprezentativcima dugo trebalo kako bi uspostavili svoju igru. No, vidljiv je bio posve drugačiji pristup toj utakmici. Kovačić je bio vrlo agilan, Kramarić također, pa smo malo po malo počeli stvarati pritisak. Prva prijetnja došla je u 22. minuti nakon što je Kovačić tražio Livaju koji nije uspio zahvatiti loptu na željeni način pa se ona dokotrljala u Borjanovo naručje. Četiri minute kasnije Kramarić je zatresao kanadsku mrežu, ali je Livaja prije toga bio u zaleđu, pa od izjednačenja nije bilo ništa. Međutim, kako je vrijeme odmicalo, noge naših igrača postajale su sve opuštenije. Ulazili smo u prostore bez lopte, stvarali pometnju u kanadskoj obrani, pa je u 35. minuti na iskušenje Borjana stavio Livaja, ali je kanadski vratar bio na mjestu. Međutim, minutu kasnije Kanađanima više nije bilo spada kada je Kramarić na proigravanje Perišića konačno donio toliko željeno izjednačenje. Ovaj put sve je bilo čisto, pa je Kanada morala krenuti s centra. Nije Hrvatska tu stala, postala je još goropadnija, još opuštenija što je ubrzo rezultiralo novim pogotkom za potpuni rezultatski preokret. Inicijator je bio Juranović koji je hrabro s loptom ušao u prazan prostor, sačuvao ju je uz malo sreće, pa proigrao Livaju, a Livaja k*o Livaja. Ostaviš mu malo prostora i onda samo sa žaljenjem možeš krenuti po loptu u mrežu. Opalio je naš napadač sa 17 metara precizno u donji desni kut za vodstvo Hrvatske. Ispalo je na koncu kako je to rano vodstvo možda više zbunilo Kanađane koji nakon njega nisu imali jasan plan što i kako dalje. Nisu su se usudili krenuti u onaj bjesomučni presing jer su osjetili lakoću kojom je Hrvatska vladala loptom. Prednjačio je Kovačić koji je napokon počeo koristiti svoje sposobnosti na pravi način puno toga opasnog kretalo je baš od Matea, a još se jednom pokazalo koliko se Kramarić osjeća bolje u igri kada ima mogućnost slobode kretanja između linija, točnije kada nije u samom vrhu napada. Uglavnom, nakon početka iz noćne more, Hrvatska je na odmor otišla vrlo zadovoljna jer je u džepu imala prednost, a igra je nudila optimizam.

Kramarić potvrdio pobjedu


Kanađani su u nastavak susreta ušli s dva svježa igrača, a baš je jedan od njih Osorio opasno zaprijetio u 48. minuti udarcem s ruba kaznenog prosotra koji je fijuknuo pored desne vratnice. Na odgovor Hrvatske nije trebalo dugo čekati. U 54. minuti Modrić je sjajnom povratnom loptom pronašao Kramarića na 11 metara od vrata, no njegov udarac nekako je uspio obraniti Borjan. Igralo se vrlo aktivno u tim trenucima, pa nam je opet Osorio napravio probleme kada se ubacio ispred naše obrane, pa proigrao Buchanana koji je loptu prosijedio prema Davidu čiji je udarac Livaković morao skrenuti u korner. Kanađani su posve otvorili karte, ali Hrvatska je ostala mirna i ubrzo im je zadala novi udarac. Strijelac je u 70. minuti ponovno bio Kramarić koji je majstorski iskoristio ubacivanje Perišića za povećanje našeg vodstva. Zaiskirilo je pred kanadskim vratima udvaput u kratkom razdoblju kada je Borjan spašavao prvo ispred Vlašića, a zatim i nakon udaraca Perišića i Brozovića u istoj akciji. Naš izbornik Zlatko Dalić u završnici susreta obavio je još tri zamjene, a u sudačkoj nadoknadi stigla je Hrvatska zabiti i četvrti pogodak koji je zabio Majer na nesebično dodavanje Oršića.

Hrvatska je tako na uvjerljiv način došla do prve pobjede u Kataru i sad se lakše diše uoči završnog obračuna u skupini protiv Belgije.

Dalibor Keler
 
Standings provided by Sofascore
AL-RAYYAN - Khalifa interational staduim. Vrijeme i teren pogodni za igru. Gledatelja: 45.000. Sudac: Andres Matias Matonte Cabrera (Urugvaj) - 7. Strijelci: 0:1 Davis (2), 1:1 Kramarić (36), 2:1 Livaja (44). 3:1 Kramarić (70), 4:1 Majer (90+4). Žuti kartoni: Lovren., Modrić (Hrvatska). Miller (Kanada). Crveni kartoni:

IGRAČ UTAKMICE: ANDREJ KRAMARIĆ (HRVATSKA)

HRVATSKA

4 (2)

Livaković 6,5, Juranović 6,5, Lovren 7, Gvardiol 7, Sosa 7, Brozović 6,5, Kovačić 7,5 (od 86. Majer -), Modrić 6,5 (od 86. Pašalić -), Kramarić 8 (od 72. Vlašić -), Perišić 7 (od 86. Oršić -), Livaja 7 (od 60. Petković 6,5)

KANADA

1 (1)

Borjan 6,5, Johnston 6, Vitoria 6, Miller 5,5, Laryea 6 (od 62. Hoilett 6), Eustaquio 6 (od 46. Kone 5,5), Hutchinson 5,5 (od 72. Adekugbe -), Buchanan 6,5, Larin 6 (od 46. Osorio 6), David 5,5 (od 72. Cavallini -), Davies 6,5.

0:1
Buchanan je neometan ubacio zdesna, a na drugoj vratnici ispred Juranovića uletio je Davis i glavom poslao loptu iza Livakovića

1:1
Perišić je odličnom loptom pronašao Kramarića, a on je preciznim udarcem iskosa s lijeve strane pogodio malu mrežicu u suprotnom kutu

2:1
Juranović je proigrao Livaju, a on je sa 17 metara preciznim prizemnim udarcem pogodio donji desni kut

3:1
Perišić je ubacio slijeva na drugu vratnicu gdje je Kramarić lijepo primio loptu, pa prevario čuvara i sa 11 metara preciznim udarcem pogodio donji desni kut

4:1
Pogriješili su Kanađni što je Oršiću i Majeru omogućilo da sami izađu pred Borjana, Oršić je bio nesebičan i odigrao Majera koji je pogodio pod gredu

Andrej Kramarić

dvostruki strijelac

Prvih pet minuta bilo je teško, ali pokazali smo ono što Hrvatska uvijek pokaže. Fokus i psihičku snagu. Vratili smo se, okrenuli utakmicu i dominantno pobijedili. Ne trebamo previše slaviti. Znamo kakvo je stanje u grupi, zadnja utakmica odlučuje i nadam se prolazu. Bila je posebna večer za mene i momčad, ne dva gola na SP-u svaki dan. Hvala svima na podršci, ovo je san snova.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike