Sport
PRIPREMA SE TEREN ZA ZIMSKI PRIJELAZNI ROK

Anderlecht se mota oko
Belje, a LASK Nejašmića
Objavljeno 28. studenog, 2022.
Bit će promjena u igračkom kadru bijelo-plavih, samo je pitanje u kojem obujmu

Nogometaši Osijeka na odmoru će biti još tjedan dana, a onda će krenuti u pripreme za drugi dio sezone. Neće se do isteka ove kalendarske godine pripremati samo momčad. Isto će činiti i klupska administracija, jer će se od 1. siječnja početi provoditi najavljene promjene u strategiji vođenja kluba.



U te promjene u načinu upravljanja klubom ulazi i želja klupskih čelnika vezana uz ostvarivanje ponekog izlaznog transfera, što bi bijelo-plavima trebalo omogućiti financijsku stabilnost do kraja sezone. U ovom trenutku u Gradskom vrtu osluškuju kretanja na tržištu jer zanimanja za njihove igrače ima, ali zasad se klub nije očitovao koga je i za koji iznos spreman transferirati.

Nejašmić prema Austriji?


Trenutačno se konkretnija priča vrti samo oko veznjaka Darka Nejašmića, za čije je usluge zainteresiran austrijski prvoligaš LASK. U toj su se opciji pojavile i neke neslužbene brojke koje bi Austrijanci bili spremni platiti na ime odštete. Navodno je riječ o milijun eura, što baš i nije iznos koji će osječke pregovarače ostaviti bez riječi. Naime, Osijek je veći iznos platio Hajduku za otkup Nejašmićevog ugovora (1.25 milijuna eura). No, ima tu i jedan "ali" koji LASK ostavlja u igri za Nejašmića. Osijek je zimus od tog kluba otkupio Jevhena Čeberka, za što mu je trebao platiti 800.000 eura, ali dosad to još nije učinjeno. Ako bi se u razgovore o Nejašmiću uključilo i taj iznos koji je Osijek dužan LASK-u, možda konačni dogovor možda i ne bi bio tako daleko. Osijek će vjerojatno pokušati još malo povećati iznos odštete. Uglavnom, razgovori između klubova vjerojatno su u tijeku, a kakav će biti ishod pitat će se i samog Nejašmića, točnije njegovog oca, koji mu je ujedno i agent. Pitanje je hoće li Nejašmić odlazak u Austriju procijeniti kao korak naprijed, ili će se još malo strpjeti i ostati u Osijeku bar još do ljeta, s obzirom na to da Darko u redovima bijelo-plavih ima status standardnog prvotimca.

Neizvjesnost


Dion Drena Beljo, pak, bio je tema ljetnog prijelaznog roka, a bit će i tijekom ove zime. Ljetos ga je Osijek bio spreman pustiti za šest-sedam milijuna eura, a u međuvremenu mladi je napadač svojoj statistici dodao još osam prvoligaških pogodaka, što ga čini prvim klupskim strijelcem jesenskog dijela sezone, a naravno, dodatno mu je podignulo vrijednost. Kada je Beljo u pitanju u Gradskom vrtu trebali bi donijeti brzu i jasnu odluku oko njegovog potencijalnog transfera, a ne podgrijavati neizvjesnost koja neće biti dobra za Dionov mentalni sklop tijekom priprema, a možda i u početku drugog dijela prvenstva. Ljetos se pričalo o zanimanju budesligaša Borussije Mönchengladbach te turskog velikana Galatasaraya. Beljo se, bar javno, nije previše uzbuđivao zbog tih ponuda, nego je poručivao: "Želim odigrati bar jednu sezonu u Osijeku, pa ću onda odlučiti što i kako dalje". Zrelo razmišljanje za igrača u tim godinama, jer njegovi vršnjaci obično srljaju grlom u jagode i gledaju kako bi što prije šmugnuli iz HNL-a. Beljo je očito izabrao postupniji napredak, a klub na cijelu situaciju gleda iz drugog kuta. Beljo je najvredniji igrač kojeg imaju, pa bi kroz njegov eventualni transfer ove zime mogli ispuniti gotovo sve financijske ambicije. Prema pisanju belgijskih medija za Belju je zainteresiran njihov najugledniji klub Anderlecht, a to možemo prisnažiti i činjenicom da je direktor belgijskog kluba bio na utakmici Osijeka i Dinama u Gradskom vrtu. Ipak, zasad je ta priča u povojima, što i nije čudno, jer mnogo je još vremena do početka zimskog prijelaznog roka. U cijeloj toj priči najteže će biti treneru Reneu Pomsu koji treba planirati i slagati momčad za nastavak sezone u kojem će se Osijek boriti za trofej hrvatskog Kupa. Kad smo već kod transfera moguć je odlazak i prvog vratara Ivice Ivušića, no priča oko te teme intenzivirat će se nakon završetka Svjetskog prvenstva u Kataru, a ostaje još i vidjeti hoće li osječki klub pronaći zajednički jezik s Lászlóm Kleinhesilerom oko produženja ugovora koji mu prestaje ovoga ljeta.

Uglavnom, zasad se radi u pozadini, a aktivnosti će postati življe od 5. prosinca, kada će se momčad okupiti na početku priprema za proljetni dio sezone.

Dalibor Keler
1.

siječnja označava promjenu u strategiji vođenja kluba

Stižu ponude
Beljo se ljetos vratio u Osijek nakon što je prošlu sezonu proveo na posudbi u Istri 1961, a u Gradskom vrtu nastavio je tamo gdje je stao u Puli i prometnuo se u najboljeg strijelca momčadi ove jeseni. Domaći i strani mediji pisali su ljetos o interesu Borussije Mönchengladbach i Galatasaraya, bivši trener Nenad Bjelica potvrdio je da primaju ponude za mladog napadača, a sad se u priču uključio i Anderlecht. Priča je u povojima, a Osijek bi na prodaji Belje mogao zaraditi milijune.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike