8.5.2024., 00:00
PROGRAM PROSLAVE
Dan grada uz Dobro je činiti...

Obilježavajući sjećanje na 1239. godinu, uz koju se vezuje njegov prvi pisani spomen, Đakovo 785 godina pisane povijesti - iako naseljenost ovdje seže još u mlađe kameno doba, a Rimljani tu grade naselje Certissia - proslavlja višednevnim programom. Prisjeća se i svih svjetovnih i crkvenih imena koja su ga gradila, razvijala, oplemenjivala, ali ga i posjećivala, poput kraljeva i kraljica, papa, kardinala, umjetnika, sportaša i drugih. Nadbiskupijsko je sjedište, grad Strossmayerove katedrale, Ergele lipicanaca, Đakovačkih vezova, Bušara, šarmantnog korza... Gospodarsko je, administrativno, obrazovno i kulturno središte Đakovštine. “Naslonjen” na autocestu A5 Slavonika i željeznički pravac Osijek - Strizivojna/Vrpolje, veličinom je drugi grad u OBŽ-u, a danas s prigradskim prstenom ima nešto više od 23.570 stanovnika.



Započet prošlog vikenda teniskim Državnim prvenstvom do 12 godina za dječake i djevojčice, a u utorak nastavljen misom za grad, program Dana Đakova u srijedu, 8. svibnja, počinje u 10 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na gradskom groblju, a u 11 sati je svečana sjednica Gradskog vijeća u Centru za kulturu. U 17 sati tradicionalna je humanitarna akcija Dobro je činiti dobro, ove godine u dvorištu Reichsmann, gdje je u 19 sati memorijalni koncert Bećarinama za dušu. U 17 je na stadionu Đakovo utakmica završnice kupa NS Đakovo, NK Torpedo Kuševac - Nk Mladost Satnica Đakovačka.



Program se nastavalja 9. svibnja u 19 sati u Gradskoj knjižnici predstavljanjem trilogije Božanstvena komedija Dantea Alighierija u prijevodu Božidara Petrača. Ulomke čita Dragan Despot. U 20 sati je u Hrvatskom domu predstava Čudo u Poskokovoj Dragi, Kazalište Mika Živković Retkovci i Slavonski putujući teATAR. U petak, 10. svibnja, u 16 sati je atletska utrka, a u 19 u Muzeju Đakovštine izložba Rascvjetavanje - Skice iz Edena, Edit Glavurtić. Dana 16. svibnja u 19 sati je 23. izložba fotografija autora iz OBŽ-a, Centar za kulturu. S.Ž.