Regija
GRADSKO VIJEĆE SLATINE

Članovi HDZ-a nemaju pretenzije na mjesta direktora ili ravnatelja
Objavljeno 28. studenog, 2022.
Posebno je pohvaljeno djelovanje Pučkog otvorenog učilišta i ravnateljice Danijele Fabric Fabijanac
SLATINA - Na 7. sjednici Gradskog vijeća, kojim je u Hrvatskom domu predsjedao predsjednik Tomo Tomić, prisutno je bilo 12 od 15 gradskih vijećnika.

Prije utvrđivanja dnevnog reda, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-HSLS i dopredsjednik Vijeća Igor Fazekaš ukazao je na primljeni dopis kojim se Ministarstvo pravosuđa i uprave očitovalo o izboru čelnih ljudi Vijeća na sjednici koju je nakon osam mjeseci nedjelovanja toga predstavničkog tijela sazvalo Ministarstvo. Riječ je o prepisci između toga Ministarstva i Kluba vijećnika Domovinskog pokreta, koji je u više navrata slao predstavke zbog nezadovoljstva izborom predsjednika slatinskoga Gradskog vijeća i njegova zamjenika i tražio poništenje sjednice na kojoj su izabrani. U odgovoru Ministarstva stoji da su predsjednik Tomić i zamjenik Fazekaš izabrani većinom glasova vijećnika sukladno Zakonu o lokalnoj samoupravi te da je njihov izbor izraz volje većine članova Gradskog vijeća, i da zamjenik Fazekaš, koji je član Uprave Hrvatskih šuma, nije u sukobu interesa jer dužnost člana predstavničkog tijela nije nespojiva s dužnošću predsjednika i člana uprave trgovačkih društava koja su u većinskom državnom vlasništvu.

– Upućene predstavke samo su dokaz da je Domovinski pokret htio ponovno opstruirati rad Gradskog vijeća Slatine, koje se nije sastalo od 1. veljače 2022. i koje je Ministarstvo moralo sazvati. Vijećnici Kluba HDZ-HSLS sve će učiniti kako bi ukazali na sve nepravilnosti, zakulisne igre, smicalice i podvale Domovinskog pokreta, a zbog čudnih izjava koje kolaju po gradu vrlo ću jasno i nedvosmisleno reći da niti jedan član Hrvatske demokratske zajednice nema nikakvu pretenziju na bilo koje mjesto direktora ili ravnatelja bilo koje gradske tvrtke ili ustanove. Domovinski pokret nam je po političkom uvjerenju najbliža politička stranka, ali ne možemo i nikada nećemo prihvatiti suradnju sa čovjekom koji je bez suglasnosti Gradskog vijeća opteretio Grad za 60 milijuna kuna na 22 godine. – rekao je Fazekaš spominjući gradonačelnika Slatine izabranog uz potporu Domovinskog pokreta.            

Za aktualni sat ove sjednice dostavljeno je čak 25 vijećničkih pitanja svih klubova vijećnika. Odnosila su se na gradske projekte i način financiranja dijela koji će predstavljati trošak Grada, korekcije projekata financiranih EU sredstvima, pripremanje projekta zelene urbane obnove grada, učinci dosadašnjih i program budućih mjera poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva, budući projekt Jezero Javorica, projekt Turbina III, projekte izgradnje sportske dvorane s hostelom, izgradnja infrastrukture u prigradskim naseljima, poslovanje EPIcentra Sequoia i tvrtke Slatina plus i druga područja. Više ili manje zadovoljavajuće odgovore davali su gradski pročelnici Marin Kokorić i Krunoslav Šarabok te dogradonačelnik Ilija Nikolić.

Na sjednici su usvojena izvješća deset gradskih ustanova i tvrtki, među kojima je posebno pohvaljeno djelovanje Pučkog otvorenog učilišta i ravnateljice Danijele Fabric Fabijanac. Istaknuto je, međutim, da ima i onih koji se nisu pridržavali propisanih rokova i još uvijek nisu podnijeli izvješća za 2021. godinu.

Petar Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike