Regija
NAKON DRAME, SRETAN KRAJ

Slabovidni Dalibor: Nađena Simba, kao da mi je vraćen vid
Objavljeno 28. studenog, 2022.
Labradorka, koja je Vlahi s vidom 0-5 posto i oslonac pri kretanju, nestala je na Dilj gori
ĐAKOVO - Šest dana neizvjesnosti, traženja, straha od najgoreg. Tražili su ju danju, noću, u potrazi je sudjelovalo 200 ljudi, a u aktivnoj potrazi oko 50. Fotka joj je preplavila društvene mreže, kao i vapaj vlasnika da mu se dojavi bilo što. A onda, u subotu - happy end. Slabovidnom Đakovčaninu Daliboru Vlahi pronađena je njegova 6-godišnja labradorka Simba.

Sreća neopisiva. Jer ona je član obitelji, vjerni prijatelj, a Daliboru doslovce oslonac, putokaz u kretanju, pogotovo na zahtjevnim, nepoznatim terenima, kakvih je u životu ovog dvojca napretek, upravo zbog čestih odlazaka i noćenja u prirodi. “Kada mi je prijatelj Krunoslav Ivić javio da ju je pronašao, preplavila me takva sreća, kao da mi se vid vratio”, kaže Dalibor, jedan od samo 17 ljudi u svijetu sa Štatgartovim sindromom, zbog kojeg je njih 12-ero slijepo, a petero slabovidno. Vid na oba oka mu je 0-5 %, praktički sljepoća. Simba mu je ušla u život kao dvomjesečno štene. “Nije prošla službenu obuku za psa vodiča za slijepe, obučavao sam ju s jednom ženom koja službeno obučava pse. Sa mnom je 24 sata, vodila me i kroz cijeli Papuk, da mi do znanja gdje je prepreka, strmina, i sl.”, kaže Vlaho o svojoj neraskidivoj vezi sa psom. Sve do pretprošle subote, kada je s prijateljima noćio na Dilju, ponad Ratkova Dola.

”Probudio sam se oko 6, a probudila se i Simba, išla je uokolo, njuškala, no nakon 20 minuta nije je više bilo. Počeo sam ju dozivati. Inače nema šanse da se ne pojavi na “Simba, ‘ajde jest’!”. A onda se, nakon 15-20 minuta, začuo pucanj… Probudio sam frenda i krenuli smo ju tražiti, dozivao sam, i tako tri i pol sata. Ništa, ni šušnja”, kaže Dalibor. Idućih dana FB je gorio u potrazi, tražilo ju se po terenu, Vlahin prijatelj Krunoslav Ivić, lovac, nije odustajao. Sve dok u subotu nije javio sretnu vijest. “Dvojica su kod Ratkova Dola čuvala ovce i vidjeli ju, a Kruno je krenuo u tom smjeru hraniti divljač. Jedan je trčao 500 metara da ulovi signal da mu javi da su ju vidjeli, a kako su ga pokušavali dobiti, on je bio sve bliže njima. Pronađena je između Slobodne i Ratkova Dola, na livadi kod Vračice. Pola sata ju je Kruno lovio da ju uhvati, jer se malo trzala i od njega. Kao što kažu Prljavci, to je taj heroj ulice. Samozatajan, skroman, prijatelj koji je uvijek tu. Bio je tu i za pronalazak Simbe. Velika mu hvala”, kaže Dalibor.

Suzana Župan
”Kada smo se vratili, bafa više nije bilo”
- Tražili smo psa svaki dan, ali nismo ga mogli dozvati. Čak sam u šumi ostavio baf, moju maramu za glavu, da ju njušenjem navede na mene, no kada smo se vratli tamo, bafa nije bilo. Mislio sam: Kako će pas koji nije radni, borbeni, danima biti među veprovima i čagljevima. Kada se vratila, bila je istraumatizirana, jako umorna, neuhranjena, no i jako čista, ali i puna dlaka - kaže Dalibor. Osim zahvalnosti Kruni i svima angažiranima na potrazi, vrlo je zahvalan i Mireli Tidlački iz Breznice Đakovačke koja je, kaže, podignula mnoge ljude u tom kraju da traže Simbu. Za pronalazak psa Dalibor je bio spreman izdvojiti i novčanu nagradu i do 5000 kuna. Sve za svog vjernog priajtelja, člana obitelji te oslonac u kretanju.

Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana