Osijek
KOMEMORACIJA U DALJ PLANINI

Počast nedužnim mađarskim civilima pobijenim ‘91. i ‘92.
Objavljeno 28. studenog, 2022.
Na groblju u Dalj Planini, u Općini Erdut, u nedjelju su položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen-obilježja pobijenim mještanima mađarske nacionalnosti tijekom Domovinskog rata.

Komemoracija je, kako je rečeno, održana u spomen na 20 okrutno pobijenih Mađara iz Dalj Planine od strane srpskog okupatora tijekom prvih godina Domovinskog rata, a započela je svetom misom, nakon koje je uslijedilo prisjećanje te polaganje vijenaca pod spomenikom pobijenim civilima na katoličkom groblju u Dalj Planini. Riječ je, bez iznimke, o nedužnim mađarskim civilima koje su 1991. i 1992. godine pobili pripadnici Srpske dobrovoljačke garde kojom je zapovijedao Željko Ražnatović, uz pomoć lokalnih Srba. Na mramornoj ploči stoje uklesana imena Ivice Asztalosa, Józsefa Bencea, Pala Béresa, Jánosa Hegyja, Miklósa Kálózyja oca i sina, Antala Kálózyja, Antala Kundityja, Antala Palósa, Ferenca Papa oca i sina, Julianne Pap, Mihálya Papa, Natálije Rákin, Jánosa Szabóa, Jószefa Szabóa, Istvána Szénásija, Jószefa Szénásija, Márije Szénási i Jánosa Tóta. "Bio je to pravi genocid nad ovdašnjim stanovništvom, poglavito Mađarima, koji su tada gotovo istrijebljeni", čulo se.

Među onima koji su u nedjelju odali počast ubijenima bili su zastupnik mađarske manjine u Hrvatskom saboru i predsjednik DZMH-a Róbert Jankovics, predstavnici Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku, predstavnici Općine Erdut, općinskog Vijeća mađarske nacionalne manjine te mjesnih udruga. Za zločine u Erdutu i Dalj Planini, uključujući ubojstva, bezobzirno razaranje i nezakonito zatvaranje, pred ICTY-jem su u lipnju 2021. godine na po 12 godina zatvora pravomoćno presuđeni Jovica Stanišić i Franko Simatović, a prije presude umrli su optuženici Goran Hadžić, Slobodan Milošević i Željko Ražnatović.

Mario Mihaljević
Róbert Jankovics, saborski zastupnik i predsjednik DZMH-a

Napuštene kuće u Dalj Planini posljedica su istrebljenja mađarske zajednice tijekom Domovinskog rata.

I ovdje, u Dalj Planini, vidljiva je žrtva koju je mađarska zajednica u Hrvatskoj podnijela za slobodnu Hrvatsku. Ovi su ljudi ovdje ubijeni samo zbog svoje nacionalne pripadnosti. Najmlađi je imao 17 godina, a najstariji 70 godina. Napuštene kuće u ovom bogatom i prelijepom dijelu Hrvatske nisu posljedice nikakvog odseljavanja, one su posljedice istrebljenja ovdašnje mađarske zajednice od strane srpskih zločinaca.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike