Crna kronika
ZBOG SIJANJA PANIKE U DONJIM ANDRIJEVCIMA OSUĐEN 74-GODIŠNJAK

Strašio ljude pijan: Tu imam bombicu koja će eksplodirati!
Objavljeno 28. studenog, 2022.

Sedamdesetčetverogodišnji Slavonac osuđen je na 750 kuna kazne jer je u Donjim Andrijevcima pijan plašio sumještane lažnom bombom. To je izazvalo veliki strah kod više osoba koji su bježali od 74-godišnjaka. "Šaljivac" je na kraju uhićen i morao je na triježnjenje u policijsku postaju.



Općinski sud u Slavonskom Brodu nepravomoćno ga je proglasio krivim zato što je 14. rujna ove godine, oko 9.30 sati, na ulici i unutar kafića u svom mjestu narušavao javni red i mir. Kako se navodi u presudi, 74-godišnjak je u alkoholiziranom stanju, pod utjecajem 2,01 promila, hodao ulicom i u ruci držao metalnu improviziranu ručnu bombu, pokazalo se kasnije, bez eksploziva i upaljača. Svojim gestama i riječima zastrašivao je prolaznike koji su se kretali ulicom. Među prolaznicima bila je i jedna žena koja se uplašila kada joj je okrivljenik pokazao improviziranu ručnu bombu i rekao da će eksplodirati, nakon čega je ista, trčeći, pobjegla od njega. Nakon toga ušao je u ugostiteljski objekt gdje je sjeo na terasu i pokraj sebe na stolicu odložio improviziranu bombu, što je kod posjetitelja kafića izazvalo strah te su također svi pobjegli s terase. Slavonac je, pak, ostao sjediti za stolom govoreći: "Imam bombicu koja će eksplodirati!".

Sud ga je kaznio novčanom kaznom od 750 kuna ili 99,54 eura. U kaznu mu se uračunava smještanje u Policijsku postaju Vrpolje na jedan dan te mu se kazna umanjuje za 300 kuna ili 39,81 eura, pa mu ostaje za platiti 450 kuna ili 59,72 eura. Uz navedeno, dužan je platiti paušalne troškove postupka u iznosu od 380 kuna ili 50,43 eura, u roku od 30 dana od dana pravomoćnosti ovog prekršajnog naloga, pod prijetnjom prisile naplate. Ipak, ako u roku od navedenih 30 dana plati dvije trećine izrečene novčane kazne smatrat će se da je novčana kazna plaćena u cijelosti.

Sud je 74-godišnjaku oduzeo “jedan metalni poluokrugli predmet nalik na ručnu bombu zlatne boje”, koji će se po pravomoćnosti ovog prekršajnog naloga uništiti. U obrazloženju presude navodi se kako je Policijska postaja Slavonski Brod s ispostavom Vrpolje 31. listopada podnijela sudu optužni prijedlog protiv okrivljenika zbog prekršaja. Sud je prihvatio navedeni optužni prijedlog i izdao prekršajni nalog jer je ocijenio da su za to ispunjeni zakonski uvjeti. Prekršaj iz optužnog prijedloga utvrđen je na temelju zapisnika o ispitivanju svjedoka te zapisnika o ispitivanju količine alkohola u organizmu okrivljenika.
 
Sandra Lacić
DVOJBA O ŽALBI
Pri odmjeravanju kazne sud je uzeo u obzir sve okolnosti koje utječu na vrstu i mjeru kazne. Protiv ovog prekršajnog naloga postoji pravo prigovora u roku od osam dana po primitku prekršajnog naloga u pisanom obliku i bez pristojbe.

Plaćanje novčane kazne prije podnošenja prigovora, ili nakon što je prigovor podesen, smatra se okrivljenikovim odricanjem od prava na podnošenje prigovora, odnosno odustajanjem od već podnesenog prigovora protiv prekršajnog naloga. No, ako se prigovor podnese, 74-godišnjak je upozoren da mu se može izreći stroža kazna.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike