Zdravlje
OPASNOSTI PUŠENJA

Marihuana možda više šteti plućima od duhana
Objavljeno 28. studenog, 2022.
Pušenje marihuane moglo bi više štetiti plućima od duhana, pokazuje kanadska studija. Znanstvenici sa sveučilišta i bolnice u Ottawi analizirali su snimke pluća 56 pušača marihuane, 57 nepušača i 33 osobe koje su pušile samo duhan između 2005. i 2020 godine. Pronašli su da je stopa upale dišnih puteva i emfizema (kronična plućna bolest) viša među pušačima marihuane nego među pušačima duhana i nepušačima. "Konzumacija marihuane je u porastu jer postoji mišljenje da nije opasna i da je sigurnija od cigareta", rekla je za AFP Giselle Revah, radiologinja u bolnici u Ottawi, gdje se provodilo istraživanje. "No ova studija navodi na sumnju u ispravnost takvog mišljenja", dodala je.

Stručnjakinja napominje da viša stopa upale i bolesti među pušačima kanabisa u odnosu prema pušačima duhana može biti povezana s načinom konzumacije droge. "Marihuana se puši bez filtra, a duhan uglavnom ne", rekla je. "Kada pušite marihuanu bez filtra, više čestica ulazi u dišne puteve, ondje se zadržavaju i nadražuju ih." Uz to, kaže stručnjakinja, "ljudi uzimaju marihuanu duboko udišući i dulje zadržavaju dim u plućima, što može više oštetiti alveole".

No autori studije ističu da neki pušači kanabisa puše i duhan. Neke snimke pluća nisu dale sigurne dokaze, što znači da su potrebna dodatna istraživanja. Giselle Revah ocjenjuje da je mali broj istraživanja o utjecaju kanabisa na zdravlje jer je zabranjen u većini zemalja. H
Možda ste propustili...

STUDIJA OPASNOSTI OD VISOKOPRERAĐENIH NAMIRNICA

U vlastitoj kuhinji pripremaju se najzdraviji obroci

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana