Novosti
OBOREN PROŠLOGODIŠNJI REKORD U BROJU PRIJAVA

Među 50 najbrže rastućih u srednjoj Europi čak 12 poduzeća je iz Hrvatske
Objavljeno 25. studenog, 2022.

Rekordan je broj hrvatskih tvrtki ostvarilo plasman na Deloitteovom natječaju 50 najbrže rastućih u srednjoj Europi. Kako je priopćeno iz Deloittea, na ovogodišnjem natječaju na taj se popis plasiralo 12 hrvatskih tvrtki. Osam tvrtki ostvarilo je plasman u glavnoj kategoriji "Technology Fast 50" te četiri u kategoriji "Companies to Watch", dok su još tri tvrtke posebno predstavljene u kategoriji "Zvijezde pozitivnog utjecaja". Na natječaj se prijavilo gotovo 400 tvrtki iz srednje Europe.



Tvrtke iz devet zemalja ostvarile su plasman na glavnom natječaju, gdje su najuspješnije Poljska sa 17 tvrtki, Češka s 13, Hrvatska s osam i Slovačka s četiri plasirane tvrtke. Iz Hrvatske najbolje plasirana tvrtka u glavnoj kategoriji je Aircash, na 4. mjestu, dok je Firefly Studio zauzeo 7. mjesto u kategoriji "Companies to Watch". Kako ističu u Delloiteu, ovogodišnja rang-lista 50 najbrže rastućih privatnih ili javnih tehnoloških tvrtki srednje Europe najkonkurentnija u 23-godišnjoj povijesti inicijative.

"Moram priznati da sam mislio kako prošlogodišnji rekord nikada neće biti oboren. Činjenica da se to dogodilo tako brzo snažno svjedoči o rastu važnosti tehnoloških tvrtki u gospodarstvu u cjelini," rekao je Jiri Sauer, regionalni voditelj programa Deloitte Technology Fast 50 za Srednju Europu. "Želim čestitati češkoj fintech tvrtki FTMO koja je na vrhu ljestvice drugu godinu zaredom. Njihova sve veća zrelost i geografsko širenje vrlo su impresivni", dodao je. Jiri Sauer pozdravlja sudjelovanje Google Clouda kao partnera regionalnog programa drugu godinu zaredom.

Dražen Nimčević, rukovoditelj hrvatskog ureda Deloittea i voditelj Fast 50 programa u Hrvatskoj, impresioniran je kvalitetom ovogodišnjih prijava. "Kada pogledate ljestvicu, možete vidjeti tvrtke s revolucionarnim softverskim rješenjima, fintech tehnologije, postavljače trendova u hardveru, pionire u zdravstvu i biološkim znanostima te pionire u medijima i zabavi. Posebno je fantastično vidjeti i 12 briljantnih mladih tvrtki iz Hrvatske u tim kombinacijama", izjavio je Nimčević.

I ove godine na ljestvici dominiraju softverske tvrtke s 33 plasmana, a prate ih predstavnici drugih sektora: fintech (6), hardver (5), mediji i zabava (4), zdravstvo i znanosti o životu (2). U kategoriji 50 najbrže rastućih od hrvatskih tvrtki plasirali su se: Aircash, na izvrsnom 4. mjestu, s rastom od 5998 posto, Devot Solutions na 19. (1545 %), Netgen na 28. (1113 %), Uprise na 35. (939 %), CircuitMess na 40. (790 %), Amplifico (Parklio) na 41. (749 %), Async Labs na 42. (747 %) te Cinnamon na 46. mjestu (649 %). U kategoriji “Companies to Watch” plasirali su se: Firefly Studio na 7. mjestu s rastom od 1227 posto, Identity Consortium na 12. mjestu (838 %), Brightdock na 20. mjestu (319 %) te Hivetech na 22. mjestu (292 %). U posebnoj kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja, pokrenutoj prošle godine, predstavljene su tri hrvatske tvrtke: Axilis, Notch i Robotiq.ai. Zanimljivo je da je šest od osam tvrtki iz Hrvatske ostvarilo svoj prvi plasman u glavnom natječaju. Asinc Labs ponovio je prošlogodišnji uspjeh, dok je CircuitMess, koji je prošle godine ostvario plasman u kategoriji Zvijezde najvećeg rasta, ove godine to ponovio i u glavnoj kategoriji. U kategoriji “Companies to Watch” Brightdock i Hivetech ponovili su prošlogodišnji uspjeh.

Dijana Pavlović
PODIZANJE KVALITETE
”Zahvaljujemo svim tvrtkama iz Hrvatske koje su se prijavile i sudjelovale na našem natječaju. Čestitamo onima koji su uspjeli ostvariti plasman, kao i onima koji nisu, jer su svojim sudjelovanjem i uspješnošću pridonijeli podizanju kvalitete i značaja ovog natječaja, kao i hrvatskog gospodarstva”, ističe Nimčević.