Novosti
OBUKA UKRAJINACA ČEKA ODLUKU

Oporba se nema hrabrosti izjasniti o pomoći žrtvama
Objavljeno 25. studenog, 2022.
Meni su razlozi teško razumljivi, ne mogu naći opravdanje za ovakve izjave oporbenih stranaka, rekao je premijer

Premijer Andrej Plenković u petak je, vezano uz polemiku o obuci ukrajinskih vojnika, kazao novinarima da su tu stvari jasne da ne mogu biti jasnije. Rekao je da vidi orkestrirani napor koji je učinjen od sjednice Vlade, da bi se reklo kako postoji problem s ustavnim temeljem prijedloga. "To je laž i neistina. EU je donio odluku i Hrvatska glasala da se osnuje misija vojne pomoći Europe Ukrajini. Osnovala se misija, nije dogovorena vježba", kaže, pa sve vidi kao pokušaj smicalice oporbe.



O kritikama da je procedura neustavna kaže da je ista pravna osnova za slične misije korištena više puta, kao i u mandatima ranijih vlada. "Bilo je 45 takvih odluka u Saboru. To više nisu ni smicalice, nego očaj i predsjednika i njegovih jataka u Saboru, koji nemaju hrabrosti izjasniti se hoće li pomoći žrtvi agresije.

Sad su se u nelagodi, ne znaju kako reći ne, uhvatili nekih pravnih smicalica koje ne postoje", kaže premijer, dodajući kako bi ih, da su to napravili bez Sabora, napali što su to napravili bez njih. "Članica smo EU-a, slične odluke donosili smo i do sada. Ovdje ne postoji pravni, nego politički problem mimoilaženja", rekao je. Ističe da je Hrvatska bila žrtva agresije, da smo i mi imali sankcije. "Imamo veliki politički problem, golem. Meni su ti razlozi teško razumljivi, ne mogu naći opravdanje za ovakve izjave. Stvar prema proceduri ide u Sabor. Ako bude 101 glas, bit će. Ako ne bude, neće, ali znat ćemo radi koga neće biti. Oni će se morati sramotiti", ističe.

Upitan postoji li želja Vlade da sjedne za stol s Milanovićem, ministar obrane Mario Banožić rekao je pak kako cijelu godinu komunicira da treba sjesti i razgovarati, no Milanović svojim izjavama "šteti vojsci, građanima i ugledu Hrvatske", pa je on taj koji treba sjesti za stol. Dodao je da se Vladinim prijedlogom "ne preskače Milanovića". Riječ je o vojnoj misiji, a za to smo godinama donosili odluke po toj proceduri, podsjeća.

Naglasio je da je to prije svega EU-ova misija iskomunicirana s Glavnim stožerom i generalima, te podsjetio kako je Ukrajina od 1994. potpisnica Partnerstva za mir, a kroz obuku treba osigurati da mir u Ukrajini i Europi nastane čim prije. Podsjetio je na neke ranije sjednice na kojima je za podršku Ukrajini glasalo 120 zastupnika. Dodaje kako je Milanović komentirao odluku u negativnom kontekstu kada još “nije imala ni slovo na papiru”. “Bilo je jasno da je to bio politički cilj. Nakon odluke Vlade vidljivo je da ne može biti jednog slova da bi netko bio protiv toga”, smatra, kazavši da bi bila šteta za HV da ne ode u tu misiju.

Igor Bošnjak
BANOŽIĆ: BIT ĆE DVOTREĆINSKA VEĆINA
Banožić smatra kako će u Saboru sigurno dvotrećinska većina podržati sudjelovanje HV-a u EU-ovoj misiji za vojnu pomoć za potporu Ukrajini. Dodaje kako će zastupnici morati javno objasniti ako to Sabor ipak ne podrži. “Žalosno je da će pojedini političari, u nedostatku hrabrosti ili kroz druge probleme koji oni vide, koristiti situaciju i uvlačiti nas u procedure koje ne stoje. Ukrajinu trebamo podržati. Siguran sam da će zastupnici razumjeti da aktivnosti obuke imaju humanitarni karakter i glasati pozitivno”, rekao je.

Andrej Plenković

predsjednik Vlade

Bilo je 45 takvih odluka u Saboru. To više nisu ni smicalice, nego očaj i predsjednika i njegovih jataka u Saboru koji nemaju hrabrosti izjasniti se hoće li pomoći žrtvi agresije.