Regija
PLAN PROGRAMA GRAĐENJA

”Ćiro” bi sljedeće godine mogao biti zaštićen krovom
Objavljeno 26. studenog, 2022.
U predloženom Programu i nerazvrstane ceste, parkirališta, javna rasvjeta, biciklističke staze...
BELI MANASTIR - Pred belomanastirskim gradskim vijećnicima u srijedu će se, na sjednici Gradskog vijeća, naći 1,5 milijuna eura vrijedan Program građenja komunalne infrastrukture, koji se temelji na prijedlogu proračuna za iduću godinu, a koji bi trebao iznositi desetak milijuna eura.

Predloženi su projekti koji su prioritet u izgradnji ili rekonstrukciji, odnosno oni za koje je Grad u prilici osigurati izvore financiranja.

- Predložena je izgradnja ili rekonstrukcija nerazvrstanih cesta, parkirališta, pješačko-biciklističkih staza, javne rasvjete, kuća za oproštaj i slično. Također, u planu je izrada nekoliko projektnih dokumentacija. Planirano će biti financirano iz gradskog odnosno državnog proračuna - kažu u gradskoj upravi.

U planu za sljedeću godinu, kada je o nerazvrstanim cestama riječ, dovršetak je izgradnje prometnica u Poslovnoj zoni, za što je ukupno potrebno 421.395 eura, te poboljšanje sigurnosti prometa na raskrižju Šećeranske i Ulice Petra Preradovića (6637 eura). Izvan građevinskog područja planirana je izgradnja spoja između Branjina Vrha i Popovca (procijenjeno na 716.700 eura). U planu su rekonstrukcija Kneževačke (33.491 euro) i Vinogradarske ulice (32.870 eura), kao i rekonstrukcija poljskih puteva (68.379 eura). Moguća je i izgradnja parkirališnih mjesta u Ulici Vladimira Nazora (kod vrtića), odnosno rekonstrukcija nogostupa u toj ulici.

- Za projektnu dokumentaciju za izgradnju pješačko-biciklističkih staza u ulicama Sv. Križa, Kralja Petra Svačića i Bartoka Bele plan je izdvojiti približno 65.000 eura, a za projektnu dokumentaciju za izgradnju javne rasvjete u Ulici hrvatskih branitelja nešto više od 2000 eura - objašnjavaju.

Planom je obuhvaćen i priključak na NN mrežu mrtvačnice u Šumarini, rekonstrukcija postojećih dječjih igrališta i slično. Važno je istaknuti kako se sve odnosi na planove, od kojih će vjerojatno veći dio biti realiziran. Realizacija nekih stavki ovisi o državnim institucijama, pa i financiranje ‘’izgradnje građevine za zaštitu zaštićenog kulturnog dobra na javnoj površini u Ulici Imre Nagya’’. U prijevodu, riječ je o nadstrešnici za “Ćiru” - zaštićenu kompoziciju koju čine lokomotiva i tri vagona, u čiju je obnovu uloženo milijun kuna. Procjenjuje se da bi izgradnja trebala koštati 50-ak tisuća eura.

Ivica Getto
RAZLIČITI IZVORI FINANCIRANJA
U gradskoj upravi ističu kako su Programom gradnje građevina za gospodarenje komunalnim otpadom, za što je predviđeno ukupno 66.361 euro, planirani izgradnja i opremanje sortirnice. Izvori financiranja trebali bi biti neutrošena namjenska sredstva za sanaciju deponija (13.272 eura) i Fond za zaštitu okoliša (53.089 eura). Najviše novca planirano je povući iz državnog proračuna (oko 800 tisuća eura). Iz istog izvora, ali preko MEEFEU-a, oko 300 tisuća eura, a preko MUP-a 5310 eura. Izvori su još komunalni doprinos, namjenska sredstva za sanaciju deponija, razna gradska proračunska sredstva, zakup poljoprivrednog zemljišta, posebni doprinos za izgradnju parkirališta, Fond za zaštitu okoliša, doprinos za šume...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike