Regija
NAKON 18. OCJENJIVANJA

Šampionske su dvije rakije i džin
Objavljeno 26. studenog, 2022.
Proizvodi su to destilerija Šimić iz Požege, Wild Boar iz Petrinje te Semprevivum iz Poreča
SEMELJCI - Šampioni su 18. ocjenjivanja rakija i ostalih alkoholnih pića, čije je svečano proglašenje održano u petak u Semeljcima, Destilerija Šimić, Požega, za rakiju od marelice, Wild Boar Distillery, Petrinja, za rakiju od rogača te Semprevivum Distillery, Poreč, za džin. Odluka je to ocjenjivačkih panela, čiji je predsjednik izv. prof. dr. sc. Ante Lončarić, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, dok je stručni savjetnik ocjenjivanja prof. dr. sc. Borislav Miličević, također PTF u Osijeku.

Glavni je organizator ovog natjecanja Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, uz partnere, pokrovitelj je Osječko-baranjska županija, a domaćin i jedan od partnera Općina Semeljci. Ove godine ocjenjivački sud zaprimio je 85 jakih alkoholnih pića, od 20 različitih proizvođača; od pristiglih pića na ocjenjivanje 46 su činile rakije, 28 likeri i 11 ostala alkoholna pića, većinom džin, njih čak deset.

- Na svim uzorcima provedeno je organoleptičko ocjenjivanje te osnovne kemijske analize, prilikom čega je sedam uzoraka diskvalificirano, jer nisu udovoljavali Pravilniku o jakim alkoholnim pićima. Organoleptičko ocjenjivanje uzoraka provedeno je prema DLG metodi, a praćeni su boja, bistroća, aroma i okus koji se ocjenjuju ocjenom od nula do pet, uključujući i nulu. Nedostatak procjene korigirao se faktorima značajnosti. Konačnu ocjenu uzorka dobili smo zbrojem bodova podijeljenim sa zbrojem faktora značajnosti. Imate mogućnost uvida u ocjene kroz grafički prikaz rezultata koji dobivate s diplomama tako da možete vidjeti u kojem smjeru možete poboljšati svoje proizvode - rekao je Lončarić. Ukupno je dodijeljeno 29 zlatnih, 26 srebrnih i 17 brončanih medalja, što su, ocijenio je, odlični rezultati i dokaz o napretku proizvodnje.

U ime HGK-ŽK Osijek skup je pozdravio viši stručni suradnik Igor Mikulić.

– U proteklih 17 godina organizatori ovog ocjenjivanja bili smo mi, u HGK-ŽK Osijek, u suradnji s PTF-om i Općinom Semeljci. Imalo je prije svega edukacijski karakter i davalo je smjernice brojnim amaterskim proizvođačima rakija i likera u tome gdje se nalaze kada je u pitanju kvaliteta tih proizvoda, kao i kako će krenuti korak više prema registraciji proizvodnje i izlaska na tržište s vlastitim rakijama i likerima, ili u posljednje vrijeme džinovima - rekao je Mikulić, dodavši da je HGK općenito uvijek bio važna spona između znanosti i proizvodnje, kao i u slučaju ocjenjivanja rakija, koje je postalo respektabilno natjecanje na nacionalnoj razini.

- U ovom slučaju bili smo spona između PTF-a u Osijeku i voćara/destilerija - poručio je Mikulić, dodavši da, uz visoku kvalitetu, ocijenjene proizvode karakterizira i dobra marketinška osmišljenost.

Stupanjem na snagu novog Zakona o HGK-u, Komora djeluje u drukčijem okviru i više nije organizator ocjenjivanja, no jest snažan partner.

Skup su pozdravili i načelnik Semeljaca Grga Lončarević, prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju PTF-a u Osijeku prof. dr. sc. Đurđica Ačkar te pročelnica UO-a za poljoprivredu Osječko-baranjske županije Silva Wendling.

Suzana Župan
Markice oznaka kvalitete
- Svi uzorci koji su ocijenjeni na ovom, 18. natjecanju, mogu naručiti i markice koje označavaju kvalitetu proizvoda iza koje stoji stručna provjera. Cilj markice je na nacionalnoj razini istaknuti najkvalitetnija jaka alkoholna pića proizvedena u Hrvatskoj - rekao je Ante Lončarić s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku.

Najčitanije iz rubrike