Osijek
ENERGETSKA OBNOVA OŠ FRANJE KREŽME

U razredima će se grijati 300 učenika i učitelja, a računi će biti 64 % manji
Objavljeno 26. studenog, 2022.

Završena je obnova OŠ Franje Krežme kojom je taj objekt, čije školske razrede pohađa ukupno 300 učenika, ušao u energetski B razred. Očekivana ušteda energije je čak 64 posto.
Nataša Bošnjak, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, pojasnila je što je sve rađeno na 3000 kvadrata škole iz 1965. godine kojoj je objekt s učionicama bio u C razredu energetske učinkovitosti, a dvorana u D razredu. Obnovljena je stolarija, fasada, ravni krov, toplinska podstanica, rasvjeta, ventilacija, postavljene termostatske glave i sve što ima veze s energetskom obnovom.

- Projekt je počeo 2018., usporio ga je COVID i ostale okolnosti, bio je planiran sa sedam, a isfinanciran s osam milijuna kuna, s tim da je Grad sufinancirao obnovu s tri milijuna kuna. Uštede su značajne, s tim da smo već sada smanjili zakup energije u HEP Toplinarstvu, ostavili smo određenu rezervu, no kasnije je planirano dodatno smanjenje zakupa energije - kazala je Bošnjak.

Ravnateljica škole Jadranka Jurić kaže da je predivno raditi u školi.

- Već osjećamo da ćemo jako puno uštedjeti jer su nam računi bili zaista veliki. Plaćali smo i po 40 do 50 tisuća kuna zimi, a ljeti zakupnu snagu i do 15 tisuća kuna. Nadamo se da će ovakva energetska obnova biti primjer svim ostalim školama. Ovo je prilika da upoznamo učenike s važnošću štednje energije tako da ćemo organizirati niz predavanja kako se ponašati u obnovljenoj školi kako bismo uštedjeli na energiji. Niz je faktora koji utječu na uštede; od otvaranja prozora preko zatvaranja ventila koje sada imamo na radijatorima do ventilacije zraka koji je potreban da bi mikroklimatski uvjeti pogodovali boravku i da bi djeca mogla učiti i pamtiti jer za to je potreban svježi zrak - kazala je ravnateljica Jurić. D.Pejić

Dosad uloženo 70 milijuna kuna


Osim na ovoj školi, istaknula je pročelnica Bošnjak, u posljednjih šest godina završeni su projekti energetske učinkovitosti u OŠ “Mladost”, OŠ Antuna Mihanovića, OŠ Ljudevita Gaja, OŠ “Grigor Vitez” te na nekoliko dječjih vrtića. Ističe kako je, kad je o vrtićima riječ, pri kraju projekt obnove DV “Radost”, očekivani rok je 31. prosinca ove godine. Ukupno je uloženo približno 70 milijuna kuna za energetske obnove škola i vrtića.

Možda ste propustili...

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike