Osijek
LEGOSI U CENTRU - MJESTO ZA NAS

Osječki su zaštitnici djece dobili novi dom
Objavljeno 25. studenog, 2022.
Centar za nestalu i zlostavljanu djecu sada ima najmoderniji i najopremljeniji objekt za pružanje socijalnih usluga u državi

Samo društvo koje ulaže u djecu ima budućnost. Tom jednostavnom porukom pozdravio je Tomislav Ramljak okupljene goste na otvorenju nove zgrade Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u Višnjevcu kao rezultat projekta "Legosi u centru - mjesto za nas".
Centar, podsjetio je, organizacija je osnovana 2006. s ciljem zaštite djece na internetu i od svih oblika nasilja i zlostavljanja. Centar danas pruža usluge poludnevnog boravka za djecu s problemima u ponašanju u pet slavonskih županija, gdje je više od stotinu djece svakodnevno u tretmanu. Programom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije osigurana su sredstva za izgradnju, kako je rečeno, najmodernije i najopremljenije zgrade za pružanje socijalnih usluga u državi. Stoga su na otvorenju, ujedno i završnoj konferenciji projekta "Legosi u centru - mjesto za nas", uz predstavnike lokalne vlasti, dožupana Mate Lukića i dogradonačelnika Dragana Vulina, bili i Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a, te Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Upravo je Piletić priznao kako je za dolaska u Osijek dvojio je li to doista najveći i najmoderniji centar.

- Nije me toliko impresionirala nova zgrada, no kada sam čuo što je to što vi radite u kontinuitetu, tu ste doista najveći. Naravno da zgrada treba, jasno je kako su potrebni materijalni uvjeti, ali kada pružate nešto više od zidova i cigle, a to je dom, savjetovanje, edukacija, pravna i materijalna pomoć, ali ponajviše ljudsku sigurnost, da djeca koja su u riziku imaju alternativu i da ju možete iz izazova s kojim se ona suočavaju u svojim svjetovima i nesređenim situacijama ipak izvesti na pravi put. Posebice je to važno naglasiti u danima kada obilježavamo Međunarodni dan protiv borbe nasilja nad ženama, najvažnija lekcija jest empatiju i taj stav ugraditi u generaciju koja je najmlađa, koja upija sve što joj se prenese. Tako se izgrađuje kvalitetno, sigurno i zdravo okruženje za buduću i sretnu Hrvatsku - poručio je Piletić.

Ministrica Tramišak pak svoje je izlaganje počela konstatacijom kako je nasilje i dalje svagdje oko nas.

- Pravovremeni odgovor i podrška, posebice ovakvih institucija i organizacija, itekako su bitni. Zajedničko djelovanje, uključujući i lokalnu zajednicu, može puno značiti u prevenciji. Ona je najvažnija, ne trebamo čekati trenutke zrelosti tih mladih osoba, nego im pomoći u trenutcima kad im je najpotrebnije - naglasila je Tramišak.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu za koji će dan proslaviti svoj 16. rođendan, pa mu je na tome čestitao i dožupan Lukić, te se prisjetio kako je Centar prvi u Hrvatskoj ponudio poludnevni boravak izvan institucije. "Kako su godine prolazile, zahvaljujući toj hrabrosti, nastali su poludnevni boravci u pet slavonskih županija i na pravi su način destigmatizirana djeca koja su do tada bila na tretmanu u ustanovama", istaknuo je Lukić.

"Ponosni smo što ste u ovom izvaninstitucionalnom obliku primjer drugima. Grad Osijek pruža vam punu podršku", rekao je Vulin, te podsjetio kako je upravo Centar u trenutcima agresije na Ukrajinu odradio lavovski dio posla u prihvatu izbjeglih ukrajinskih obitelji.

Vrijednost realiziranog projekta je gotovo 11 milijuna kuna, partneri Centru bili su Dom za odgoj djece i mladeži te Centar za socijalnu skrb.

Dario Kuštro

Sigurna luka u koju se mogu vratiti


Poludnevni boravak je, pojašnjava Ramljak, izuzetan oblik socijalne usluge, jer se dijete ne izdvaja iz obitelji. “Uz to, ulazi se i u obitelj, tako da se radi s cijelom obitelji. Da je to primjer dobre prakse, pokazalo se i s djecom koja nakon 18. godine, dakle kada iziđu iz sustava skrbi, dođu k nama i budu volonteri. Uvijek im budemo neka vrsta sigurne luke. To je kontinuirana podrška i kontinuirani razvoj odnosa”, rekao je Ramljak.

Najčitanije iz rubrike