Osijek
JAVNA PRIZNANJA U PRIGODI OBILJEŽAVANJA DANA GRADA OSIJEKA

Laureatkinja Vera Svoboda Njikoš
Objavljeno 25. studenog, 2022.
Pred nama je obilježavanje Dana grada Osijeka, 2. prosinca, kao podsjećanje na dan kada su 1786. godine tri dijela Osijeka, nekadašnje gradske općine - Tvrđa, Gornji i Donji grad - postala jedna cjelina. Taj se datum uobičajeno u modernijoj gradskoj povijesti obilježava i svečanom sjednicom Gradskog vijeća, a tom se prigodom dodjeljuju i javna priznanja kao najveći oblik javne zahvale za djelovanje pojedinca i grupa u različitih sferama koji obilježavanju život i djelovanje u gradu na Dravi.

Ovom prigodom najvrjednije javno priznanje, Zlatna plaketa "Grb Grada Osijeka" za životno djelo, dodijelit će se - Veri Svobodi Njikoš. Zaslužila ga je za izniman doprinos kulturnom stvaralaštvu, očuvanju tradicijskih i starogradskih pjesama te promicanje grada Osijeka.

Svojom slavonskom, starogradskom pjesmom pronosila je ime svoga grada Osijeka, Slavonije i domovine Hrvatske diljem svijeta. Živjela je za pjesmu cijeli svoj život, stoji u obrazloženju ove nagrade.

Posebno je istaknuto njezino djelovanje između šezdesetih i osamdesetih godina na hrvatsku nacionalnu svijest. To je činila i na prvoj crti bojišta u Osijeku u danima kada je to našem gradu i Slavoniji bilo najpotrebnije.

Zlatna plaketa "Grb Grada Osijeka" bit će dodijeljena udruzi Centar za nestalu i zlostavljanu djecu za njezino djelovanje u području socijalne skrbi i odgoja djece i mladih.

- Centar od svojih početaka (2006. godine) radi u području sigurnosti djece i mladih na internetu. Tako su osmislili nove, zanimljive i inovativne alate i mehanizme za zaštitu djece na internetu - stoji u obrazloženju.

Centar ima i uslugu sedam dnevnih poluboravaka (u sedam različitih mjesta) namijenjenih djeci i mladima s problemima u ponašanju s 80 korisnika.

Pečat Grada Osijeka dodjeljuje se Zvonimiru Bogdanoviću za njegov izniman doprinos osječkoj odbojci, prvo kao igrač tadašnjeg Metalca OLT, a poslije u obnašanju trenerskih obveza u pravilu s mlađim uzrastima. Ukupno u njegovoj trenerskoj karijeri mlade odbojkaške momčadi su na državnim završnicama osvojile 33 medalje. D.Kuštro
Najčitanije iz rubrike