Osijek
GISKO

Predstavljanje knjige "Makedonija tako daleka, a tako bliska"
Objavljeno 26. studenog, 2022.
"Makedonija tako daleka, a tako bliska" neobična je knjiga, neobičnog autora – filatelista Dragoljuba Siljanoskog iz Našica, predstavnika makedonske nacionalne manjine za Osječko-baranjsku županiju i ljubitelja fotografije i povijesti.



U ovoj knjizi autor je izložio odabrane stare razglednice gdje je najstarija iz 1914. godine – svjedoci su to vremena, gradova, spomenika, turističkih lokaliteta i prirodnih ljepota Makedonije, ali i osobnih poruke pošiljatelja ispisanih na njihovim poleđinama. "Ove razglednice svjedoče da su veze između Makedonije i Hrvatske postojale od početka 20. stoljeća kada su hrvatski službenici dolazili na službu u različite gradove Makedonije, a hrvatski vojnici na odsluživanje vojnog roka", ističe autor Siljanoski.



Izdavač knjige je Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj, a knjiga je tiskana krajem 2020. godine sredstvima Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske. Osječkoj publici knjigu predstavljaju povjesničar Goran Korov i filozofkinja Julijana Mladenovska-Tešija te autor Dragoljub Siljanoski u subotu, 26. studenoga, u 11 sati u prostorijama Austrijske čitaonice GISKO-a.

Mario Mihaljević
1914.

godina je nastanka najstarije razglednice iz ove knjige

Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

Najčitanije iz rubrike