Regija
USLUGA (MOBILNOG) RECIKLAŽNOG DVORIŠTA

Odjeću i tekstil zbrinjava Nevkoš, godišnje građani dovezu četiri tone otpada
Objavljeno 25. studenog, 2022.
VINKOVCI



U Vinkovcima je donedavno bio velik problem gdje odložiti staru odjeću i druge proizvode od tekstila jer se mali kontejneri za odjeću nisu pokazali najboljim rješenjem. U njih su Vinkovčani odlagali odjeću koju se još može nositi, ali i onu neuporabljivu, koja je jedino za odlagalište. Ispred kontejnera uvijek je bio nered jer su neki građani pokušavali pronaći nešto za sebe ili za preprodaju na "buvljaku", te bi jednostavno razbacali ono što im nije bilo zanimljivo. Na tim bi mjestima nastajala divlja odlagališta i stoga je Grad ukinuo te kontejnere, pa su se Vinkovčani našli na mukama – kamo s odjećom i tekstilom. No rješenje je nađeno: stara odjeća i drugi tekstil može se odvesti u reciklažno dvorište Nevkoša, u Kumanovoj ulici bb, u Poduzetničkoj zoni Jošine, svaki radni dan od 7 do 16 sati i subotom do 12 sati.



Na stranicama Nevkoša građani mogu pogledati i točan raspored mobilnog reciklažnog dvorišta koje prema ustaljenim terminima obilazi kvartove jedan dan u mjesecu. Kada govorimo o tekstilu, kažu u Nevkošu, reakcija građana na reciklažno dvorište jako je dobra, a i velika količina otpada upravo je tekstil. Godišnje građani dovezu četiri tone takvog otpada, a reciklažnim dvorištem dnevno prođe 50-ak ljudi koji dovoze razne vrste otpada.

Nevkoš je uspostavio suradnju s Caritasom, koji također višak tekstila dovozi u reciklažno dvorište, ali i sa second hand trgovinama, kojima se plasira roba koja je u dobrom stanju i bez oštećenja. Ono što nije za nastavak upotrebe reciklira se te se od toga proizvode krpe, tepisi, tapisoni i geotekstil, koji se potom plasira na tržište.

Iz Nevkoša pozivaju građane da višak odjeće donesu u reciklažno dvorište ili pogledaju raspored mobilnog reciklažnog dvorišta kako bi taj otpad odložili na predviđeno mjesto, a ne ispred kontejnera ili kanti za smeće ispred kuće ili zgrade, jer nisu predviđeni za takvu vrstu otpada, koji nerijetko završi širom ulice.

Usto, Grad je za sve svoje građane trajno osigurao besplatno odlaganje klaoničkog otpada u Nevkoševu reciklažnom dvorištu radi ekološki prihvatljivog uklanjanja. I ove godine u vrijeme svinjokolja Vinkovčani imaju mogućnost stručnog i besplatnog zbrinjavanja klaoničkog otpada od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati i subotom do 12 sati. M. Flego
Najčitanije iz rubrike