Regija
UZ POTPORU MINISTARSTVA I NADBISKUPIJE

Radovi u svetištu Dragotin, crkvi replika poda iz 19. st.
Objavljeno 25. studenog, 2022.
Do Velike Gospe nova slika prostora, Ministarstvo kulture dalo 100.000 eura
DRAGOTIN



Zemljani radovi, nasipavanje šljunka i građevinska mehanizacija mogu se ovih dana vidjeti na prostoru najstarijeg marijanskog svetišta u istočnoj RH, onog u Dragotinu. Sa svojom živopisnom crkvom, čija povijest datira oko 700 godina te uronjeno u prirodu, tišinu, na uzvisini s vidikovcem s kojeg puca pogled na krajolik, mnogima je utočište snaženja vjere, molitve i one tako potrebne okrijepe u danas tako dragocjenoj "glasnoj" tišini i tijekom cijele godine, a ne samo za Veliku Gospu.



Za iduću Veliku Gospu novi župnik trnavačke Župe Našašća Sv. Križa, vlč. Blaž Jokić, najavljuje novu sliku svetišta, a kojoj trebaju pridonijeti spomenuti radovi, dok potpunu uređenost i sadržaje za sve zacrtane aktivnosti najavljuje za četiri do šest godina.

Oltar i Gospa Žalosna


- Sadašnji radovi teku u dvije etape, a prva je vanjsko uređenje gdje se prostor ispred crkve spaja s ostatkom svetišta te stazom prema sakristiji. Bit će to plato u obliku trga ispred crkve. Potom se radovi u drugoj etapi sele u crkvu, gdje će se modernim stilom, rustikalno, replicirati njezin pod iz 19. stoljeća - kaže vlč. Jokić. Radovi su financirani s približno 100.000 eura Ministarstva kulture te uz potporu Đakovačko-osječke nadbiskupije. Završetak ove faze predviđen je najkasnije do siječnja ili veljače 2023. godine.

Prve su to dvije faze - u ideji i nacrtu idejno je rješenje svetišta koje treba biti gotovo do Božića, a uključuje i novi izgled oltara, gdje će biti stacionirana slika Gospe Žalosne, najvrednijeg predmeta u dragotinskom svetištu. Slika je neoštećena i prilikom urušavanja teškog betonskog stropa crkve 2009. godine, nakon čega je započeta obnova.

- Sada je slika stavljena sa strane, a ideja je, pri čemu se želi replicirati priča iz voćinske crkve, da oltar bude u obliku obeliska gdje bi Gospina slika upečatljivo bila iznad. To je prvotna ideja i čekamo riječ autora nacrta nove slike svetišta, kao i Nadbiskupije. Uložit ću maksimalne napore da dragotinsko svetište do iduće Velike Gospe bude u novom ruhu, a to je tek početak priče - kaže trnavački župnik vlč. Jokić.

Duhovni sadržaji


Najavljuje i zamisao izgradnje velike zgrade s ponudom duhovnih sadržaja.

- Dragotin će biti jedno hodočasničko mjesto gdje će vjernici od proljeća iduće godine imati priliku da u nj dolaze, hodočaste redovito, jer je petak zamišljen kao redoviti hodočasnički dan, dan Dragotina, kada će biti prigoda za ispovijed, životnu ispovijed i dr. Sve to, daljnje uređenje crkve i vanjskog prostora svetišta za četiri do šest godina učinit će ga neprepoznatljivim - najavljuje vlč. Jokić.

Potaknut je i time što, dodaje, dragotinsko marijansko svetište ima ono što nijedno svetište u nadbiskupiji i Slavoniji nema - na njihovom je, zemljopisno gledano, centralnom mjestu, što ga čini jednako dostupnim svim dijelovima crkvene pokrajine i regije, na povišenom je području i ima veliku zelenu površinu kojom je maknuto, “distancirano” od sela Dragotina, a što mu daje prostora za nove sadržaje, uređenje, infrastrukturu, prometne komunikacije i drugo.

Suzana Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike