Novosti
OGRANIČAVANJE CIJENA PLINA I NAFTE

Dio članica nezadovoljan je planom EK-a, Rusija prijeti onima koji podupiru prijedlog
Objavljeno 25. studenog, 2022.

Europska unija pokušava dogovoriti gornje granice cijene plina, a budući da je više zemalja članica nezadovoljno prijedlozima, razgovori o tome se nastavljaju.



"Prijedlozi uredbe za uspostavu mehanizma za korekciju tržišta plina i uredbe o jačanju solidarnosti zahtijevaju određena poboljšanja", izjavio je u četvrtak u Bruxellesu ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović uoči izvanrednog sastanka ministara energetike Europske unije.

Ministri pokušavaju postići dogovor o uredbi o jačanju solidarnosti koja se temelji na boljoj koordinaciji kupnje plina, prekograničnim razmjenama plina i pouzdanim referentnim vrijednostima cijena te o uspostavi korektivnog tržišnog mehanizma koji bi se aktivirao kada cijena plina na nizozemskoj burzi (TTF) bude dva tjedna iznad 275 eura po megavatsatu i 58 eura viša od referentne cijene plina deset uzastopnih dana tijekom dva tjedna. Mnoge zemlje članice, pogotovo one koje su tražile uvođenje gornje granice cijene plina, među kojima je i Hrvatska, izrazile su nezadovoljstvo prijedlogom Komisije. Svi ističu da je predloženi "plafon" previsok i da se korektivni mehanizam ne bi aktivirao čak ni u kolovozu ove godine, kada su nekoliko dana cijene bile veće od 340 eura za megavatsat, jer ne bi bio ispunjen uvjet da tako visoke cijene budu najmanje dva tjedna. Trenutačno je ugovorna cijena na TTF-u oko 120 eura za megavatsat.

Krajem rujna skupina od 16 zemalja članica, koje imaju kvalificiranu većinu u Vijeću EU-a, zatražila je da se ograniče veleprodajne cijene plina. Prijedlog Komisije, koja se od početka protivila takvoj intervenciji na tržištu plina, praktički je neupotrebljiv, jer očito nije niti zamišljen da ikada bude aktiviran, nego više da služi kao sredstvo odvraćanje za prekomjerno povećanja cijena. Ministri Belgije i Poljske nazvali su prijedlog Komisije s plafonom od 275 eura "šalom". Ministri će također nastojati postići politički dogovor o uredbi Vijeća o utvrđivanju privremenog okvira za ubrzavanje iskorištavanja energije iz obnovljivih izvora. Ministar Filipović rekao je da podržava ubrzavanje izdavanja dozvola jer Hrvatska planira imati više od 2500 megavata iz obnovljivih izvora do 2030. godine.

Prijedlog EK-a izazvao je nezadovoljstvo i u Rusiji. "Od sada ostajemo pri stajalištu predsjednika Putina da nećemo isporučivati naftu i plin zemljama koje bi postavile (ograničenje) i pridružile se ograničenju", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u razgovoru s novinarima. "Ali moramo sve analizirati prije nego što formuliramo svoje stajalište", dodao je.

Naime, osim što Europska unija pokušava dogovoriti gornje granice cijene plina, G7 želi ograničiti cijenu ruske nafte na 65-70 dolara po barelu. H/D.Pav.
MOGUĆNOSTI LNG TERMINALA NA KRKU
Premijer Andrej Plenković predstavio je u četvrtak austrijskom kancelaru Karlu Nehammeru i predsjedniku vlade njemačke savezne države Bavarske Markusu Söderu mogućnosti LNG terminala u Omišlju na Krku, s namjerom povezivanja tih zemalja plinovodom za koji bi se tražilo sufinanciranje od Europske komisije. Plenković je nakon razgledavanja terminala istaknuo da su zajedno objavili izjavu koja formalizira početak suradnje zemalja u energetsko-političkom kontekstu. Oformit će se tako zajedničko tijelo u kojem će bit predstavnici spomenutih vlada i stručnjaci, koji će utvrditi modele daljnje energetske suradnje u gradnji plinovoda i proširenju postojećeg kapaciteta LNG terminala na Krku, rekao je. Plenković je istaknuo i da je ta suradnja važna u izmijenjenim okolnostima ruske agresije na Ukrajinu, u kojima cijela Europa traži alternativne opskrbne pravce, ali i u okviru daljnje zelene energetske tranzicije. U povezivanju Austrije i Bavarske plinovodom važan je pravac kroz Sloveniju te su bitni razgovori i s tom zemljom, naveo je.

NOVE SANKCIJE
Europska unija priprema deveti paket sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. "Naporno radimo na tome da udarimo Rusiju ondje gdje boli, kako bismo još više oslabili njezinu sposobnost da vodi rat u Ukrajini", rekla je predsjednica. "Uvjerena sam da ćemo jako skoro dogovoriti globalno ograničenje cijene za rusku naftu sa skupinom G7 i drugim važnim partnerima. Nećemo posustati dok Ukrajina ne pobijedi Putina u njegovu nezakonitu i barbarskom ratu", rekla je. Von der Leyen nije iznijela pojedinosti o mjerama koje će sadržavati deveti krug sankcija.

Možda ste propustili...