Novosti
NOVA UREDBA VRIJEDI DO KRAJA GODINE

I dalje niže trošarine na osnovni benzin i dizel, snižene i na lož-ulje
Objavljeno 24. studenog, 2022.
Niže trošarine na najprodavanije naftne derivate - bezolovni benzin i dizel, primjenjivat će se do kraja ove godine, a od početka prosinca bit će snižena i trošarina na loživo ulje, odlučila je u četvrtak Vlada. Ministar financija Marko Primorac podsjetio je da je Vlada RH od 7. ožujka u osam navrata mijenjala uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju s ograničenim razdobljem važenja. Ministar je podsjetio da su trošarine za najprodavanije energente snižene za 800 kuna na tisuću litara za bezolovni motorni benzin i za 400 kuna za tisuću litara za dizelsko gorivo. Novom uredbom snižava se i trošarina na loživo ulje, i to s 423 kune na tisuću litara na 157 kuna na tisuću litara, što je sniženje od 26 lipa po litri loživog ulja. Time su visine trošarina na bezolovni motorni benzin, dizelsko gorivo i loživo ulje i nadalje usklađene s minimalnim trošarinama propisanima relevantnim europskim direktivama, rekao je Primorac. Trošarina na bezolovni motorni benzin i u prosincu će iznositi 3060 kuna, na dizel 2660 kuna na tisuću litara, a na loživo ulje iznosit će 157 kuna na tisuću litara. Vlada očekuje smanjenje prihoda državnog proračuna od trošarina na energente u iznosu od 104,2 milijuna kuna.

Predsjednica Udruge prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji (UPIDuT) Dajana Mrčela pozdravila je Vladinu odluku o snižavanju trošarina na lož-ulje, istaknuvši da je većina prerađivačke industrije u potrazi za alternativnim rješenjem kojim može zamijeniti plin, a jedno od rješenja je ekstralako loživo ulje. "Prelazak i korištenje novog izvora energije zahtijeva plamenike, spremnike i drugu opremu, ovisno o veličini i tehnološkoj opremljenosti, te taj trošak može dostići i 500.000 eura po tvrtki. S takvim izazovima suočen je velik broj tvrtki hrvatske prerađivačke industrije, ali izbora u ovoj energetski kriznoj situaciji nema", navela je Mrčela u izjavi za Hinu. H
Dajana Mrčela predsjednica UPIDuT-a

Većina prerađivačke industrije u potrazi je za alternativnim rješenjem kojim može zamijeniti plin, a jedno od rješenja je ekstra lako loživo ulje.