Osijek
ZELENI ČETVRTAK S KONOPLJOM NA GLAVNOJ TRŽNICI

Tržni plato iskoristili kao učionicu za maturante
Objavljeno 24. studenog, 2022.

Pripravci od konoplje bili su na nesvakidašnjem meniju Zelenog četvrtka na glavnoj tržnici, gdje se častilo građane namazom od konoplje, ulja, slanutka i limuna, a dodatno su se kušači mogli zagrijati čajem od ruže.

Konoplja je česta tema i na nastavi skorih maturanata smjera tehničar-nutricionist, koje je na terensku nastavu povela profesorica Dragana Viljanac iz Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije "Ruđer Bošković". Ona predaje stručne predmete, pa dobro zna koje su dobrobiti prehrambenih pripravaka od konoplje. O učincima u prehrani, ali i o konoplji kao dopuštenom medicinskom pripravku, i sama se u svom slučaju osvjedočila.

- Poznajemo sve nutrijente koji se nalaze u konoplji, dapače, promičemo to. Imala sam učenike kojima su se u obitelji profesionalno bavili proizvodnjom konoplje, pa su mogli biti direktno u kontaktu s potrošačem i kušati proizvode, što sada ovdje svi imaju priliku: brašno, ulje, ljekovite kreme, balzame... Nema što se ne može napraviti od konoplje - kaže profesorica.

Organizatorica Ljiljana Olujić ističe da ulje ima omega-3 i omega-6 masne kiseline, koje su, poznato je, dobre za zdravlje. D.P.

Možda ste propustili...

VELIKA POMOĆ VLADISLAVAČKIM RODITELJIMA

Besplatan vrtić, jaslice i dadilje

PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET

Promovirani specijalisti, prvostupnici i magistri

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana