Osijek
OCJENJIVANJE KVALITETE

Posao iz snova: Morali su kušati 27 vrsta - piva
Objavljeno 25. studenog, 2022.
Dobro pivo treba zadovoljiti više parametara, a svakako mora imati odgovarajuću boju i gorčinu

Rijetki su fakulteti na kojima možete u jutarnjim satima ispijati pivo, a da to ne činite skrivećki plašeći se osuda, nego okruženi jednako bezbrižnim kolegama. Osječki Prehrambeno-tehnološki fakultet jedan je od takvih fakulteta, no kako nas ne biste krivo shvatili, odmah ćemo reći kako se pivo ondje nipošto ne ispija iz razonode, nego zbog, kao što se dade naslutiti iz samog naziva ove ustanove, ocjenjivanja njegove kvalitete.



Upravo jedno takvo ocjenjivanje zbilo se u četvrtak. Riječ je o prvom ocjenjivanju kvalitete hrvatskih piva organiziranom u suradnji ovog fakulteta i Veleučilišta u Karlovcu. Kristina Mastanjević, izv. prof. dr. sc. PTF-a, otkrila nam je kako je na ocjenjivanje pristiglo 27 uzoraka piva iz 11 pivovara kraft predznaka te kako analize uključuju boju, gorčinu i hlapljive komponente.

- Dobro pivo treba zadovoljiti nekoliko parametara. Ovisno o stilu ono mora imati odgovarajuću boju i gorčinu. Lager, primjerice, ne smije biti pregorak, dok se od IPA-e (Indian Pale Ale) očekuje snažna gorčina uz različite aromatske komponente poput citrusa i slično, stoga ćemo sva piva ocjenjivati prema deklariranoj kategoriji - rekla je Mastanjević.

Kategorija je bilo doista puno: stouti, porteri, lageri, IPA-e, APA-e... puno doista zanimljivih kombinacija, pa čak i piva koja nisu hmeljena, nego su se koristili začini poput anisa i drugih biljaka. Uzorke je ocjenjivao peteročlani panel, a kako bi između kušanja različitih uzoraka neutralizirali osjet okusa, poslužili su se sirom, salamom i kruhom. Pri ocjenjivanju, dakako, nisu znali čije pivo ocjenjuju, uzorci su dolazili označeni brojem i umotani u foliju kako se ne bi vidjela etiketa proizvođača.

Proizvođačima čija su piva ocjenjivana na PTFOS-u bit će omogućeno prodavati ih tijekom večeri proglašenja pobjednika na Adventu u Osijeku, a ako to budu željeli, moći će na ambalažu svojih piva staviti i oznake kvalitete koju potvrđuju PTF i Veleučilište u Karlovcu.

Ivan Alilović
Promocija domaćih proizvođača
Dekan PTFOS-a, prof. dr. sc. Jurislav Babić, naglasio je kako ovo ocjenjivanje kao i sva prethodna na PTFOS-u ima za cilj promociju domaćih proizvođača i njihovih proizvoda, kao i bolje povezivanje PTF-a s gospodarstvom. “Glavni nam je cilj da se ti proizvodi prepoznaju i što bolje pozicioniraju na tržištu. Također, kroz ovo ocjenjivanje proizvođači će se međusobno upoznati, razmjenjivati iskustva, a nadamo se i međusobno povezati kako bi zajedno bili jači na tržištu”, rekao je dekan Babić.

Najčitanije iz rubrike