Osijek
ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Uskoro u Osijek stiže
niskotarifna aviokompanija?
Objavljeno 24. studenog, 2022.
Prije toga moramo riješiti dug jedne od ranijih uprava, rekao je župan. Riječ je o 400.000 eura

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće otvara se u siječnju, a mjesec dana kasnije bit će dovršen i Gospodarski centar. U međuvremenu započet će izgradnja I. gimnazije, a iduće godine nastavljaju se radovi na realizaciji novih sustava za navodnjavanje.



S ovim informacijama o tijeku županijskih investicija župan Ivan Anušić otvorio je u četvrtak sjednicu Županijske skupštine koja je u prvom planu imala točku o izglasavanju drugog ovogodišnjeg rebalansa županijskog proračuna.

Izmjenama i dopunama, konsolidirani proračun Županije povećava se za 5,88 milijuna kuna i sada iznosi 1,9 milijardi kuna. Snježana Raguž, pročelnica Upravnog odjela za javne financije, pojasnila je kako su razlozi rebalansa usklađivanje dosadašnjeg ostvarenja prihoda. Povećanje prihodovne strane proračuna prije svega odnosi se na povećanje poreznih prihoda i to nenamjenskog dijela poreza na dohodak za sedam milijuna kuna te dodatnog udjela u porezu na dohodak za decentralizirane funkcije (četiri milijuna kuna), kao i povećanje prihoda od imovine koji se odnose na naknade za koncesije (također u iznosu od četiri milijuna kuna).

Župan Anušić najavio je kako se i za iduću godinu planira proračun od približno dvije milijarde kuna, za nekoliko desetaka milijuna kuna veći nego ovogodišnji.

Tijekom aktualnog sata ponovno se postavilo pitanje Zračne luke Osijek i gubitka letova niskotarifne aviokompanije. Župan Anušić i ovdje je dao naslutiti novosti.

- No, prije toga moramo rješavati zaostale dugove, a tu mislim na dug koji je ostao za jedne od ranijih uprava, odnosno 400 tisuće eura nije podmireno prema toj aviokompaniji. U tijeku su razgovori kako riješiti pitanje tog duga, i to je sve što u ovom trenutku mogu reći - otkrio je župan.

Za aktualca otvorilo se i pitanje o ravnopravnosti spolova u Osječko-baranjskoj županiji. Vijećnica Sanja Bježančević (SDP) podsjetila je kako je Osječko-baranjska županija među rijetkim županijama koja nije potpisnik "Europske povelje za ravnopravnost žena i muškaraca na lokalnoj razini". Župan Anušić podsjetio je kako od 2002. godine postoji Povjerenstvo o ravnopravnosti spolova te da u svim izvršnim funkcijama u Županiji, unutra sustava, njezinih tvrtki i institucija odnos je 70:30 u korist žena.

- Radimo na tom pitanju konkrektno i sadržajno, a ne samo formalno - poručio je župan Anušić.

Dario Kuštro
Slavonikom do Belog Manastira
Govoreći o investicijama valja zabilježiti kako je odgovarajući na pitanje vijećnika župan za govornicom objavio kako će dionica Slavonike od Osijeka do Belog Manastira, što uključuje i u prometovanje novim mostom preko Drave kod Petrijevaca, biti otvorena idući tjedan, i to 2. prosinca.

Možda ste propustili...

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike