Novosti
SKUP O SPRJEČAVANJU RIZIKA I ŠTETA OD POPLAVA

Osijek je prilično siguran od poplava zahvaljujući sustavu nasipa uz Dravu
Objavljeno 25. studenog, 2022.

Stručni skup "Dani otpornih zajednica u sprečavanju nastanka štetnih događaja od poplava" održan je u četvrtak u Staroj pekari, a predstavnik Grada Osijeka ističe kako je organiziran kao dio projekta "Prilagodba riječnih bazena klimatskim promjenama i uključivanje lokalne zajednice u planiranje strategija smanjenja rizika od poplava" (SMARTRIVER). Nositelj projekta je talijanska Općina Senigallia, a jedan od partnera je i Grad Osijek.



Prvog dana projekta prezentirane su i negrađevinske mjere za sprječavanje nastanka urbanih poplava, a u petak će se održati radionica za učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola na kojoj će im, navode u SMART Counsellingu, biti predstavljen uređaj za mjerenje razine podzemnih voda piziometar i tematski fotosafari. "Naš projektni partner imao je u rujnu poplavu i upravo je ovaj projekt pokazao koliko je važno da se ukaže na probleme od poplava i njihove štetne posljedice, odnosno može najaviti štetni događaj i smanjiti njegove posljedice. Hrvatske vode prezentirale su negrađevinske mjere u obrani od poplava, predstavnica Vodovoda i kanalizacije Vinkovci govorila je o podzemnim vodama i njihovu utjecaju na poplave, iz Udruge Zelenih predstavili su projekt Drava Life - kako se obnavljaju staništa u poplavnim područjima i kako poplave utječu na staništa. Predstavljena je i studija odnosno plan obrane od poplava za područje Osijeka", ističe predstavnik Grada.

Stanje u Osijeku, kada je riječ o obrani od poplava, ocijenjeno je dosta dobrim. Posljednja velika poplava bila je 1965. i imala je štetne posljedice, posljednji veliki poplavni val prošao je Dravom uz Osijek 2014., ali su zahvaljujući sustavu nasipa spriječene štete.

Darko Pejić
URBANE POPLAVE IZAZIVA PODZEMNA RIJEKA
Ono što Osijek ima su takozvane urbane poplave, koje dolaze kroz kanalizaciju ili podizanjem razine podzemnih voda. Osijek je na slijevu podzemne rijeke Vuke, koja utječe na urbane poplave. Na skupu su govorili Srećko Kukić (Grad Osijek), Mario Spajić, zamjenik direktora Vodnogospodarskog odjela za Dunav i Donju Dravu Hrvatskih voda, dr. sc. Jasna Kopić, voditeljica Sektora javne vodoopskrbe i odvodnje Vodoprivrede Vinkovci, Mislav Barić iz Udruge Zeleni Osijek te predstavnik tvrtke Hidroing Osijek.