PIXSELL
11.5.2024., 00:00
TJEDNI OSVRT
SDP-ovci već traže novog šefa stranke

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin još je prije izbora izjavljivao da će, ako ljevica ne pobijedi, istog trena prema demokratskim standardima podnijeti ostavku, no odmah nakon prvih rezultata odlučio je da se ipak o tome odluči na rujanskim unutarstranačkim izborima.

No, što god rekao, i prije i danas, doznaje se da broji posljednje dane na čelu SDP-a te se već traži novi šef oporbe, pa i kolaju imena Grbinova nasljednika. Čuje se da kao glavni kandidat za njegova nasljednika figurira Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik stranke i prvi čovjek zagorskog SDP-a, a on bi značio stranački kontinuitet. Hajdaš Dončić bio je Grbinov bliski suradnik, a blisko je surađivao i sa Zoranom Milanovićem dok je on vodio stranku, pa je pitanje treba li SDP-u osoba kontinuiteta nakon tri uzastopna poraza na izborima, smatraju politički analitičari. Navodno je jako ime i Mišel Jakšić. On je koprivnički gradonačelnik koji se profilirao u prošlom sazivu Hrvatskog sabora, u kojem je imao zapažene istupe. Ili je možda sazrelo vrijeme da SDP dobije prvu predsjednicu u povijesti. Stranka ima nekoliko istaknutih prvakinja, poput Sabine Glasovac ili Biljane Borzan. Kao oponent stranačkom vodstvu u proteklom razdoblju isticao se i gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević. Insajderi navode da mu ne nedostaje ambicije. U kuloarima se navodno spominje i ime Orsata Miljenića kao najbolje opcije za stranku koja bi mogla donijeti promjenu. Miljenić se također već jednom neuspješno kandidirao za šefa SDP-a. Činjenica da trenutno obnaša dužnost predstojnika Ureda predsjednika sigurno mu ne pomaže da ga se prepozna kao neovisnog kandidata jer bi sigurno dobio etiketu Milanovićeve produžene ruke šefa države na čelu političke stranke. Treba vidjeti i kakvi su planovi europarlamentarca Tonina Picule, a on je u postizbornom razdoblju iznimno kritičan prema vodstvu stranke i predsjedniku Milanoviću. No njemu ni “kladionice” ne bi dale šansu. A dodatno je zapaprio i žestok istup jednog od vodećih SDP-ovaca, šef splitskog SDP-a Davor Matijević. Tvrdi kako Grbin mora odmah dati ostavku, zbog izostanka socijalne politike, a posebno mu zamjera pregovore s Domovinskim pokretom.

“Od kada nam je uopće Domovinski pokret postao prihvatljiv? Jesam li propustio nešto?! “ pitao je Matijević, te zaključio: “Ne, nama ne treba nova figura koja će zamijeniti Grbina. Nama treba promjena paradigme i promjena modela načina vođenja stranke. Treba nam revolucija, a ne kozmetika!” napisao je na Facebooku.

Damir Gregorović