klix.ba
11.5.2024., 00:00
U SARAJEVU NOVA TURISTIČKA DESTINACIJA
Muzej posvećen kultnom filmu “Valter brani Sarajevo”

Na Bistričkoj stanici u Sarajevu ovih je dana otvoren Muzej "Valter brani Sarajevo" posvećen kultnom filmskom ostvarenju redateljskog velikana Hajdurina Šibe Krvavca. Muzej će biti jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija, a već vlada veliko zanimanje posjetitelja iz mnogih gradova u regiji, piše klix.ba.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić istaknula je da ovaj muzej simbolizira vrijednosti grada Sarajeva te da joj je iznimno drago što se otvara na vrlo važan dan.

- Na ovaj poseban dan, 9. svibnja, kad obilježavamo Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe, ispunjavamo obećanje koje smo dali našim građanima, a to je da ćemo u ovom prekrasnom biseru, nacionalnom spomeniku, Bistričkoj stanici imati i pravi muzej "Valter brani Sarajevo". Izuzetno sam zahvalna uglednom gospodinu Jasminu Durakoviću i direktorici Gradskih muzeja Senki Ibrišimbegović što smo zajedno otvorili muzej "Valter brani Sarajevo" - kazala je Karić i dodala kako će ovakve institucije pridonijeti i razvoju turizma, kao jedne od najbrže rastućih privrednih grana.

- Ovo je jedan prekrasan hommage sjajnom filmu i još sjajnijem čovjeku Šibi Krvavcu, koji je napravio mnogo toga na što Sarajevo i BiH mogu biti ponosni. Očekujemo da će ovaj muzej privući veliki broj i naših građana i turista. Drago mi je kada u području kulture možemo napraviti jedan iskorak, a sigurno će ovaj muzej biti dodatna vrijednost našem gradu - zaključila je gradonačelnica.

Muzej, kao projekt Sarajevskog filmskog centra, otvoren je 6. travnja 2019. godine u ulici Dženetica Čikma. Otvaranje ovog prvog muzeja filma u ovom dijelu Europe izazvalo je veliko zanimanje javnosti, ali i turista u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu, posebno u Kini. Na inicijativu gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, lokacija muzeja premještena je u obnovljenu stanicu Bistrica, gdje su snimane neke od scena u filmu. Istovremeno, brigu o muzeju preuzela je javna ustanova "Muzeji grada", u partnerstvu sa Sarajevo Film centrom. Preseljenjem na novu lokaciju otvorile su se mogućnosti za stvaranje dodatnih i novih muzejskih elemenata, na čemu se radilo proteklih šest mjeseci, a nastavit će se i nakon otvaranja muzeja. Jer, kako kažu pokretači muzeja, Valter je priča koja traje.

Film "Valter brani Sarajevo" Hajrudina Šibe Krvavca je remek-djelo domaće kinematografije, ali i više od toga. Postao je jedan od zaštitnih znakova sarajevske antifašističke tradicije i ostavio golem utjecaj na masovnu kulturu u BiH i regiji, a njegova popularnost u Kini gotovo je nevjerojatan društveni fenomen.

Sama muzejska postavka nastala je rekonstrukcijom scena i drugih elemenata iz filma korištenjem scenografskih elemenata, voštanih figura redatelja i glavnih likova iz filma, kostima, rekvizita, pratećeg materijala i audio-vizualnih tehnologija. Autor ideje i koncepta muzeja je filmski redatelj Jasmin Duraković, a na izložbi je radio veliki broj profesionalaca iz filmske i kreativne industrije Sarajeva i Bosne i Hercegovine. T.K.