TvObzor
ZAGREBAČKA PROMOCIJA ODRŽAT ĆE SE 17. PROSINCA U KLUBU BOOGALOO

Kultni Paraf objavljuje “Delta Live 2022.”
Objavljeno 25. studenog, 2022.

Početkom travnja ove godine kultna je grupa Paraf u novoj, proširenoj postavi u riječkom Exportdrvu održala koncert kojim je predstavila svoja tri legendarna albuma (“A dan je tako lijepo počeo”, “Zastave” i “Izleti”) te prvi put uživo izvela nove materijale među kojima je publika imala priliku čuti “Bez lica”, “Dosta!” i “Novi Berlin”. Koncert je bio idealna prilika za vizualno ovjekovječiti izvedbe nastale prije više od 40 godina, u novim verzijama i za punk bend netipično, osmeročlanom sastavu.Prvi live uradak Parafi predstavljaju pjesmom i videom “Želim biti vojnik”, originalno s albuma “Izleti”, objavljenog davne 1981. godine. Jedno je to od ključnih post-punk ostvarenja na ovim prostorima, a u vrijeme objave predstavljalo je još jedan revolucionarni korak za regionalnu diskografiju. Bio je to prvi album Parafa u postavi s vodećim ženskim vokalom, kada je Pavica Čabrijan aka Vim Cola zamijenila Valtera Kocijačnića. Bendu su se tad priključili Mladen Ritchie Vičić na gitari i Raoul Varljen na sintesajzeru, a od prijašnje postave tu su i dalje bili Zdravko Zdrave Čabrijan te Dušan Ladavac Pjer.

”Izleti” su u ono vrijeme snažno utjecali na regionalnu glazbu, neke pjesme s albuma bile su soundtrack respektabilnih filmova, a Vim Cola postala je prva frontwoman novovalne scene. Posebno, vinilno reizdanje (s dvije bonus pjesme), must have za sve kolekcionare i ljubitelje žanra, objavljeno je 2022. u izdanju Dallas Recordsa, i njime je zaokružena trilogija special edition vinilnih izdanja Parafa.

Osim što je zabilježen kamerom, riječki koncert Parafa pretočen je i u fizičko CD izdanje, koje će se na tržištu pojaviti početkom prosinca, a čija će se zagrebačka promocija održati u subotu, 17. prosinca, u klubu Boogaloo. Proširena, osmeročlana formacija Parafa objedinjuje obje originalne postave i obogaćena je s još nekoliko pasioniranih glazbenika te sada djeluje i nastupa u sastavu: Pavica Čabrijan (vokal), Zdrave Čabrijan (bas, vokal), Raoul Varljen (klavijature), Valter Kocijančić (gitara, vokal), Deni Šesnić (gitara), Iva Močibob (vokal), Vava Simcich (gitara) i Alen Tibljaš (bubnjevi), čijoj se moćnoj energiji definitivno treba prepustiti uživo.

Komentar našeg cijenjenog kritičara Antuna Batinovića idealan je poziv na ovo jedinstveno iskustvo: “Paraf 2022. posjeduje izvedbenu superiornost i, gotovo da to možemo reći, perfekciju. Jedna od tajni jest zimzelenost njihovih pjesama. Naravno da one danas nemaju onaj jaki identifikacijski karakter koje su imale sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća. Ali, bez obzira na to, te pjesme imaju tako urnebesnu energiju, izravnost i takvu ironiju, da su i danas u živoj izvedbi uzbuđujuće i iznad svega zabavne; zabavne i uzbudljive čak i obogaćenom Parafu, pa onda to umiju i prenijeti na publiku.”

Osim za vrhunski glazbeno-scenski doživljaj, zagrebački koncert kultnog Parafa bit će prilika i za obnoviti vaše vinilne kolekcije, stoga, zabilježite datum 17. prosinca i dođite u Boogaloo!

D. Miklić
Možda ste propustili...

RTL DONOSI POPULARNU TALIJANSKU SERIJU “VIOLA BOJE MORA”

Zaronite u vode ljubavi i tajni

PRVA EPIZODA NA RASPOREDU JE 17. LIPNJA

“Metropolitanci” ponovno na HRT-u

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRVA EPIZODA NA RASPOREDU JE 17. LIPNJA

“Metropolitanci” ponovno na HRT-u

2

EXIT IMA VJEROJATNO NAJJAČI OVOGODIŠNJI ELEKTRONSKI LINEUP NA SVIJETU

Od legendi do predvodnika nove generacije

3

IVAN DORIAN MOLNAR

Spreman sam raditi koliko god treba, i na Euru i na Olimpijskim igrama