grad vukovar
11.5.2024., 00:00
BUDUĆI ARHEOLOŠKI PARK VUČEDOL
Izgrađeni pristupna
cesta i parkiralište

VUKOVAR



Izgrađena je pristupna cesta prema budućem Arheološkom parku Vučedol, koja se nastavlja prema naselju, te novo parkiralište. Grad Vukovar partner je na projektu Arheološki park Vučedol, čiji je nositelj Muzej vučedolske kulture, a izgradnja pristupne ceste s parkiralištem jedna je od aktivnosti projekta. Cesta je duljine 511,16 metara, a parkiralište ima 64 parkirna mjesta za osobne automobile (od čega su 4 za osobe s invaliditetom, a 4 za roditelje s djecom) te 6 za autobuse. Uz glavnu prometnicu izgrađeno je i autobusno ugibalište i stajalište.

“Završetkom projekta izgradnje Arheološkog parka očekujemo da će Vukovar učiniti značajan iskorak u smislu turističke atraktivnosti, prezentacije kulturne baštine grada i okolnog kraja, naravno, s fokusom na vučedolsku kulture, ali i da će se stvoriti baza za znanstvenike i sve one koji se bave arheologijom i poviješću", kazao je gradonačelnik Ivan Penava.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić pojasnila je kako ukupna vrijednost ceste s parkiralištem 1.170.653 eura, a projekt je sufinanciran sredstvima EU fondova, Ministarstva regionalnoga razvoja i Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara. "Ono što nam ostaje potpisivanje je novog ugovora, a nadam se da ćemo s ostalim radovima započeti već ove godine. Što se tiče Grada, ostala nam je još jedna aktivnost - izgradnja komunalnog pristaništa u vrijednosti 1.114.000 eura", istaknula je Bilić.

“Očekujemo uskoro i potpisivanje nove faze ugovora, što znači da ćemo kroz skoro vrijeme početi izgradnju ostalih objekata na Arheološkom parku. Riječ je o muzejskom trgu, planetariju, rekonstrukciji vučedolskog naselja, rekonstrukciji megarona ljevača bakra, vučedolskoj farmi i restoranu, koji je nadaleko bio poznat prije Domovinskog rata u kojemu je stradao, a sada ćemo dobiti zamjensku zgradu u kojoj ćemo imati priliku posjetiteljima prezentirati vučedolsku prehranu", naglasila je direktorica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec te dodala kako je ukupna vrijednost projekta Arheološkog parka Vučedol oko 15 milijuna eura, a nakon početka radova projekt bi se trebao završiti u roku od dvije godine.

D.S.R.