Novosti
SUDJELOVANJE HRVATSKE U EUROPSKOJ MISIJI

Zastupnici bez definitivnog stava o obuci Ukrajinaca
Objavljeno 23. studenog, 2022.
Ako prijedlog dođe u Hrvatski sabor, IDS će biti “za”, a suverenisti “protiv”

Nakon odbijenice predsjednika Zorana Milanovića da uopće razmotri zahtjev ministra obrane Marija Banožića o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, ministar je izjavio kako vjeruje da u Saboru postoji dvotrećinska većina za donošenje odluke neovisno o stavu Pantovčaka. No, u srijedu iz parlamenta ipak nije stigla jednodušna potpora tome, zastupnici su podijeljeni, dijelom i neodlučni.



Pitanje nadležnosti


Arsen Bauk (SDP) izjavio je da će morati podnijeti kaznenu prijavu protiv nekoga zbog podrivanja ustavnog poretka, ako takav zahtjev dođe u Sabor. "Sabor za to nije nadležan. Članak 7., stavak 8. i 9. Ustava jasno, nedvojbeno i bez mogućnosti kreativnog tumačenja propisuje da je za upućivanje hrvatskih vojnika na vježbu i obuku i za dolazak vojnika drugih država na vježbu i obuku u Hrvatsku nadležna Vlada, uz suglasnost predsjednika. Tu Sabora nema. Neka se premijer i predsjednik dogovore. U dopisu predsjedniku ministar obrane poziva se na krivi članak Ustava, na stavak 3. koji govori o mirovnim misijama", poručio je Bauk.

Nikola Grmoja (Most) upozorava da još uvijek ne znamo radi li se tu o pirotehničarima, tehničkom osoblju, ili nečem drugom. "Ako bi sve zemlje Europske unije i NATO-a išle u tom smjeru, naravno da bismo onda i mi to podržali. Ali ako je Hrvatska tu jedina, uz samo nekoliko drugih zemalja, to onda nema nikakvog smisla. To je onda samo bildanje Plenkovićevih mišića unutar struktura EU-a. Na to sigurno nećemo pristati", kazao je. Marijana Puljak (Centar) smatra da "svađa dva brda", koja trebaju sukreirati vanjsku politiku, u međunarodnim krugovima Hrvatsku čini neozbiljnom i to bi konačno trebalo prestati. "Apsolutno dajemo podršku Ukrajini i pomoć da zaustave rat. Kada u Sabor dođe odluka o obuci ukrajinskih vojnika, moramo prvo vidjeti kako će biti formulirana, jer čak i među ministrima ima nesuglasica kako će ta pomoć izgledati, pa ćemo zauzeti definitivan stav", kazala je. Marin Lerotić (IDS) naglašava kako su se jasno odredili da su na strani Ukrajine i "pružit ćemo svaku moguću pomoć da se taj rat čim prije okonča i Europa napokon bude u miru". "Nemamo ništa protiv toga da naša vojska obučava ukrajinsku, ali trebao bi postojati konsenzus Vlade i predsjednika, pokazati jedinstvo i zajedništvo koje nam je potrebno u situaciji rata, energetske krize i inflacije. U slučaju da prijedlog dođe u Sabor, IDS-ove ruke bile bi ‘za‘", ističe Lerotić.

Razminiranje i istrage


Marijan Pavliček (HS) poručuje da neće podržati inicijativu jer "time ugrožavamo sigurnost hrvatskog naroda i crtamo metu na čelo". Realno, napominje, u tom slučaju postajemo opravdana meta Rusiji, jer bismo imali vojsku koja je u oružanom sukobu. "Ukrajini treba pomoći humanitarno i primiti mnogo veći broj izbjeglica, a ne ograničiti se na 20.000, što je premalo. No, nikakva vojna obuka na teritoriju Hrvatske ne dolazi u obzir. Na naše ruke ne treba računati, nema to veze s Milanovićem, nego je stvar zdravog razuma", dodaje.

Krešo Beljak (HSS) ističe da su oni mirotvorna stranka, ali smatra kako "smo premali da bismo se miješali u rat najveće svjetske i najveće europske države". "Hrvatska se tu bez razloga eksponira. Bit ću sigurno protiv bilo kakve mogućnosti da rat eskalira na području Hrvatske. Ako pružimo pomoć više negoli je to potrebno, a ovo prelazi tu mjeru, to je opasnost za nas", smatra.

Gordan Bosanac (ZLB) kaže da će probati razriješiti pat-situaciju između ministra obrane i predsjednika, tako da predloži da sudjelujemo u edukacijama ukrajinskih oružanih snaga vezanim uz civilnu komponentu rata. “To znači da bismo trebali iskoristiti naša znanja i kapacitete koje imamo u razminiranju, u nošenju s posljedicama rata, poput PTSP-a, kao i istragama o ratnim zločinima. Mislimo da bi to mogli podržati i predsjednik i ministar”, kazao je.

Igor Bošnjak
SOCIJALDEMOKRATI: GLASAJTE PO SAVJESTI
Franko Vidović (Socijaldemokrati) istaknuo je da su ministri vanjskih poslova i obrane otišli u Bruxelles bez da su se savjetovali s predsjednikom “mada je on taj koji bi s Vladom trebao sudjelovati u kreiranju vanjske i obrambene politike”, i preuzeli obveze za RH za koje tada nisu imali nikakve ovlasti. “Zbog toga mislim da je predsjednikovo odbijanje ministrova zahtjeva potpuno utemeljeno. Sada je evidentno da će taj zahtjev Vlade doći u Sabor. Naš će klub pričekati da vidimo obrazloženje o čemu je riječ, pa ćemo zauzeti stav. Ovo je ozbiljna priča u kojoj, nažalost, ne sudjeluju sve zemlje EU-a ni NATO-a, nego samo 14 zemalja i pozivam sve zastupnike u Saboru da o tome glasaju isključivo po svojoj savjesti”, pozvao je Vidović.

”Sabor za to nije nadležan, neka se premijer i predsjednik dogovore”, poručuje Bauk (SDP)