Novosti
AUSTRIJSKI KANCELAR O ŠENGENSKOM PROSTORU

Nehammer: Podržat ćemo Hrvatsku, ali bit ćemo kritični prema Bugarskoj i Rumunjskoj
Objavljeno 23. studenog, 2022.

Austrija će podržati članstvo Hrvatske u šengenskom prostoru, rekao je austrijski kancelar Karl Nehammer u srijedu u Zagrebu, nakon što se njegov ministar unutarnjih poslova ranije usprotivio proširenju šengenske zone i izazvao zabrinutost da će Beč blokirati pristupanje Hrvatske s prvim danom iduće godine.O tri zemlje glasat će se pojedinačno i samo Bugarska i Rumunjska mogu strahovati od austrijskog veta, rekao je Nehammer nakon razgovora s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem. "Podržat ćemo pridruživanje Hrvatske šengenskom prostoru, ali bit ćemo kritični prema nastojanjima Bugarske i Rumunjske", dodao je kancelar.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner izazvao je veliku zabrinutost u Hrvatskoj nakon što je rekao da se protiv proširenju šengenskog prostora na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku. Proteklih je dana više puta rekao da se protivi proširenju šengenske zone, za koju je rekao da ne funkcionira, što se vidi po povećanom broju tražitelja azila u Austriji. Ta je zemlja ove godine registrirala ulazak oko 100.000 migranata, od kojih 75.000 prethodno nije registrirano ni u jednoj zemlji Europske unije.

Nehammer je upozorio da je njegov ministar htio signalizirati da "Schengen očito ne funkcionira i da su potrebne nove mjere". No istaknuo je da je "Hrvatska ispunila sve svoje obveze jer možemo pratiti odakle dolaze ilegalni migranti", a Rumunjska i Bugarska "imaju problema sa zaštitom granica". "Schengen ima smisla ako su vanjske granice EU-a toliko dobro zaštićene da nemamo problema unutar Schengna", rekao je Nehammer.

Plenković je izjavio da je "Hrvatska kao članica šengenskog prostora dio rješenja problema, ali Hrvatska nije problem". Dodao je da je Zagreb svjestan zabrinutosti i poteškoća s kojima se Beč suočava glede ilegalnih migracija i da je voljan svakoj zemlji dodatno pojasniti što je Hrvatska poduzela za zaštitu vanjskih granica EU-a.

Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove sastaje se 8. i 9. prosinca, kad će donijeti konačnu odluku o ulasku Hrvatske u šengensku zonu. Pristupanje Hrvatske ranije su podržali Europska komisija i Europski parlament.

Austrijski zastupnici Europskog parlamenta kritizirali su u utorak stajalište ministra Karnera. “Kritika ministra Karnera je, posebice kad je u pitanju Hrvatska, potpuno promašena”, rekao je zastupnik Socijaldemokratske stranke Austrije (SPÖ) Andreas Schneider. On je rekao kako u slučaju Bugarske postoje “neka otvorena pitanja”, ali da ne bi trebalo dovoditi u pitanje proširenje Schengena. H/D.Pav.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EUROPSKI KORIDOR 5C POVEZUJE BUDIMPEŠTU S PLOČAMA

Premijer Plenković otvorio dionicu autoceste A5 od Osijeka do Belog Manastira

2

AUTOCESTOM OD MOSTA HALASICA DO BELOG MANASTIRA

Prometnica koja će ubrzati put robe i ljudi iz Europe do Jadrana

3

OSNAŽIVANJE KAPACITETA SVEUČILIŠTA

Osijek dobiva Fakultet primijenjene matematike i informatike