GOJKO MITIĆ
12.5.2024., 00:00
OSJEČKI SDP-OVCI MARIJAŠEVIĆ I PILIŽOTA KONTRIRAJU "HODAČIMA"
Ne hodu za redukciju ljudskih prava - ovo je Osijek, Hrvatska, a ne Poljska i Afganistan

Osječki je SDP, sat uoči današnjeg početka Hoda za život, održao konferenciju za novinare na Trgu Ante Starčevića koji je bio na ruti mimohoda.

- Hod za redukciju ljudskih prava ponovno započinje svoje putovanje. Pod krinkom pjesme, domoljublja i molitve širi se opasan politički narativ sa ciljem ukidanja prava žena, počevši s pravom na izbor, a onda širenjem i zadiranjem i u ostala teško izborena prava. U društvu u kojem se nameće teza da je normalno organizirati molitvene skupove na trgovima, kojima se nastoji svesti žene na pokorna bića koja će razmišljati kada im se to dopusti, koja neće imati pravo na odlučivanje o sebi i svojem tijelu i koje će biti obučene onoliko čedno koliko to njezin muški skrbnik procijeni da je primjereno dio je iste agende koja povezuje "klečavce i hodače". Zar ne bi bilo primjerenije kada bi isti ti ljudi ustali u obranu žena kojih je u posljednjih 20 godina u Hrvatskoj ubijeno više od 400, a samo od početka ove godine njih četiri?  Ili kada bi stali uz žene koje nisu mjesecima primile plaću u Varteksu? Ili kada bi se pobunili protiv bolničkog sustava koji je godinama devastiran do mjere da u nekim državnim bolnicama zbog priziva savjesti svih liječnika žena nema pravo na izbor. Stvarna zaštita žena u društvu preduvjet je za zaštitu svakoga života i to svakome mora biti jasno - izjavio je Vjeran Marijašević, predsjednik Gradske organizacije SDP-a Osijek.

Saborski zastupnik i potpredsjednik GO SDP-a Osijek Boris Piližota također je prokomentirao “hodače”.

- Nikada nećemo podržati, borimo se i borit ćemo se protiv svih nazadnih politika i inicijativa koje za cilj imaju zabrane ili oduzimanje bilo kojeg prava svakoga pojedinca u društvu. Za nas borba za život i obitelj predstavlja borbu za slobodu, pravdu, obrazovanje, skrb nad djecom, dostojanstveni život uz adekvatna primanja, borbu protiv svih oblika nasilja u društvu, ali isto tako i borbu za ravnopravnost žena i muškaraca. Živimo u 21. stoljeću, ovo je Osijek, Hrvatska - sigurno nije niti Poljska niti Afganistan - poručio je Piližota.

Darko Pejić