Osijek
OBIŠLI LOKACIJE EUROPSKIH PROJEKATA

Dok je većina gledala Vatrene, oni su hodali po kiši
Objavljeno 24. studenog, 2022.

Unatoč kiši i činjenici da su u to vrijeme Vatreni u Kataru igrali protiv Maroka, društvo koje je činilo 40-ak osječkih nordijskih hodačica i tek nekolicina hodača (vjerojatno iz gore spomenutog razloga), zaputilo se u srijedu, oko 11 sati, u šetnju putovima osječkih EU projekata.



Događaj je organizirao centar Europe Direct Osijek u suradnji s Gradskim savezom za sportsku rekreaciju "Sport za sve", s ciljem upoznavanja građana s EU projektima realiziranim u Osijeku te njihovim utjecajem i doprinosom razvoju lokalne zajednice. Jedan je to od 11 takvih centara koji djeluju u Hrvatskoj, financiran je sredstvima EU-a, a svrha mu je približiti građanima informacije o Uniji i različitim temama na lokalnoj razini.

- Priredili smo različite akcije, a jedna je od njih obilazak projekata koje je financirala Unija. Imali smo već nekoliko takvih akcija, obilazili smo projekte biciklima i autobusima, a danas smo se udružili s Gradskim savezom za sportsku rekreaciju "Sport za sve" Osijek te ih obilazimo hodajući - rekla je uoči početka šetnje Brigita Ivoševac, voditeljica centra.

Obilazak su započeli u Sakuntala parku, koji je uređen u sklopu projekta Europska secesijska ruta Osijek - Subotica, zatim su se uputili prema Elektrotehničkoj i prometnoj školi, odnosno njihovom Regionalnom centru kompetencije. Šetnja je nastavljena do Centra za posjetitelje Tvrđa, gdje su se upoznali s projektom e-mobilnost Grada Osijeka, a završila je na Trgu Vatroslava Lisinskog u Edukativno-informativnom turističkom centru Stara pekara. Projekte su predstavili predstavnici Grada i spomenute škole. Gordana Veselić, glavna tajnica saveza "Sport za sve", otkrila nam je kao je ovo lagana ruta za njezino društvo.

- U treningu smo, možemo hodati i više od šest kilometara u komadu, a danas će nam biti zanimljivo, jer ćemo imati dodatne sadržaje. Odaziv je jako lijep, tu nas je 40-ak i svi želimo vidjeti što se to dogodilo u našem gradu - rekla je Veselić.

Jedna od sudionica ove šetnje, Osječanka Vlasta Marodt, otkrila nam je kako se nordijskim hodanjem bavi šest godina te kako taj oblik rekreacije donosi višestruku korist.

- Uživamo u društvu, ozdravljamo uz hodanje i posjećujemo sve moguće društvene događaje u gradu vezane uz sport. Današnja kiša ne predstavlja nam nikakav problem, znali smo i duže hodati u ovakvim uvjetima, pa i po snijegu, i nitko se nije razbolio - rekla je gospođa Marodt.

I. Alilović
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana