PIXSELL
12.5.2024., 00:00
FINALE EUROSONGA
Baby Lasagna: Potpora
cijele Hrvatske našem
predstavniku na Eurosongu
Neobičan, ali energičan glazbeni uradak osvojio je sve hrvatske generacije, od vrtićaraca koji imitiraju njegovu koreografiju do starijih kojima se Marko svidio zbog skromnosti, vrline koja je u njihovo vrijeme bila na cijeni

ZAGREB - Još je samo par sati do finala Eurosonga koje se u Hrvatskoj nestrpljivo očekuje još od kraja veljače kada je  na Dori pobijedio Baby Lasagna, do tog trenutka široj javnosti nepoznat mladi glazbenik iz Umaga, a danas zvijezda o kojoj pišu i američki mediji poput New York Timesa.

Baby Lasagna, pravim imenom Marko Purišić, autor pjesme "Rim Tim Tagi Dim" proslavio se preko noći te uz pomoć prijatelja i obitelji napravio zarazni hit pun pozitivne energije, spojivši heavy metal, techno i rap.

Neobičan, ali energičan glazbeni uradak osvojio je sve hrvatske generacije, od vrtićaraca koji imitiraju njegovu koreografiju do starijih kojima se Marko svidio zbog skromnosti, vrline koja je u njihovo vrijeme bila na cijeni.

Proteklih dana u sjeni događanja oko Eurosonga sastavljala se nova hrvatska vlada, no ni političari, od premijera Plenkovića koji je u Istri u subotu i zaplesao na našu pjesmu nadalje, nisu zaboravili dati podršku hrvatskom predstavniku.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek putem Facebooka poželjela mu je svu sreću, poručivši da je on već pobjednik, jer je svojom glazbom, plesom i pozitivom ujedinio Hrvatsku.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević objavio je fotografiju tabletića na televizoru uz tekst - "Ništa bez tabletića čak i na jutarnjem sastanku", podsjetivši kako je Baby Lasagna u modu vratio te nekad  nezaobilazne kućne ukrase.

Čak je i Državno izborno povjerenstvo (DIP) na svojim stranicama objavilo fotografiju glasačke kutije s tabletićem uz poruku "Sretno, Baby Lasagna!".

Osim hrvatskih političara u "Rim Tim Tagi Dim" ritmu već danima pleše cijela Hrvatska, zaplesala je i američka veleposlanica u Hrvatskoj, a švedsko veleposlanstvo imalo je i prijem za njega i podupire ga od prvog dana.

Marku Purišiću sreću su poželjeli i brojni sportaši, Hrvatski nogometni savez, Hrvatski olimpijski odbor, kao i Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije.

Nisu ga zaboravili ni kulturnjaci - za svog Istrijana navija Pula Film Festival, Muzej grada Zagreba podsjetio je na Eurocata, maskotu Eurovizije 1990. u Zagrebu i svečanu haljinu koju je tada nosila voditeljica Helga Vlahović Brnobić.

MUO je iz svoje zbirke objavio jednu fotografiju mačke,  Kazalište Kerempuh ukrasilo je svoje prostore tabletićima, a Rockmark je za ponedjeljak najavio izlazak slikovnice "Baby Lasagna i mačak Stipe - Veliko prijateljstvo”.

I najpoznatiji hrvatski glazbenici svih žanrova poduprli su mladog kolegu, bivši pobjednici Dore davali su mu savjete za nastup, a Severina je prepoznatljivu koreografiju uklopila u svoj koncert, poručivši "Ovo će biti dobra noć za Baby Lasagnu, predosjećam".

Prijenos finala Eurosonga počinje u 21 sat na Prvom programu Hrvatske televizije i Drugom programu Hrvatskoga radija, no diljem Hrvatske već se danima na svakom koraku osjeća uzbuđenje, a gotovo da i nema onoga tko danas ne razgovara o Baby Lasagni.

Neki su, kao kad igra hrvatska nogometna reprezentacija, ukrasili automobile hrvatskim zastavicama, drugi već nose majice s Lasagninim ljubimcima, mačkama, na displayima ZET-a i HAC-a stoji naslov naše pjesme, a ugostitelji imaju posebno prilagođene ponude.

Mnogi će zajednički pratiti Eurosong na otvorenom, od kojih se najveća okupljanja očekuju u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Puli, Zadru i Markovom rodnom Umagu.

Dok se Hrvatska priprema za veliku pobjedu Eurosong ima i svoju političku stranu.

Prosvjednici ne žele da pobijedi izraelska predstavnica koja sve bolje stoji na kladionicama pa se, kako bi se oslabili njezini izgledi, na društvenim mrežama čak i neslužbeno poziva na glasanje za Baby Lasagnu.

Kako je nizozemski predstavnik izbačen s natjecanja, a trebao je nastupiti peti, večeras će biti jedan manje izvođač do Baby Lasagne koji i dalje nastupa pod svojim rednim brojem 23, a ostaje i isti broj za glasanje.

(Hina)