Sport
TRI POBJEDE U TRI SUSRETA

Majstori završnice, ali ovoga puta je moglo sve proći bez drame
Objavljeno 24. studenog, 2022.
Rukometaši NEXE-a novom pobjedom u posljednjim sekundama, nad Portugalcima, zadržali su maksimalan učinak u Europskoj ligi

Branko Tamše će nakon još jedne pobjede koju su rukometaši NEXE-a izborili u završnici susreta, ovaj put nad lisabonskim Sportingom (32:31), lakonski reći kako je "dogovor na time-outu bio da u posljednjem napadu zabijemo gol"!



Upozorio je na varijantu ako igrači Sportinga krenu s dubljom 5-1 obranom, što su učinili ili ako stanu u 6-0 zonu. Nije djelovao taj zadnji napad kao neka uigrana kombinacija. Priznao je i strijelac pobjedničkog pogotka Ivan Sršen, koji je dvije sekunde prije kraja sa svoje pozicije desnog vanjskog opalio "šase", sa zemlje i pogodio.

Hvala Bogu


- Dogovor je bila akcija, ali kad lopta dvije sekunde do kraja dođe do tebe, onda nemaš vremena ni za što drugo osim otpucati. Kada je ušlo, mogu samo reći "Hvala Bogu" - pričao je desni vanjski, koji se ove godine vratio u Našice iz njemačkog Wetzlara.

Igrači NEXE-a su tako ostali majstori dramatičnih završnica. U prvom kolu na sličan način su svladali u Danskoj Skjern. Tada je junak bio Tomislav Severec. Sjećamo se i lani "bombi" Halila Jaganjca u posljednjim sekundama. No, nije sve moralo završiti tako dramatično. NEXE je nakon prvog poluvremena imao velikih šest razlike. U jednom trenutku i sedam. Uspjeli su nametnuti svoj ritam, zabili su dosta golova iz tranzicije. U drugom je ona stala. Puno je teže bilo napadati cijelo vrijeme na posloženu portugalsku obranu. Nedostajalo je i tada protočnosti. Lopta je rijetko dolazila na krilo ili crtu. Istina, Sporting je odigrao odličnu obranu, kao što je u napadu nalazio vrlo jednostavna rješenja.

- Ni prvo poluvrijeme nije bilo savršeno, posebno u obrani, ali smo tu uspješno koristili našu tranziciju. U drugom poluvremenu tranzicija je stala, malo su igrači počeli težiti za osobnom statistikom, brzo su nam zabijali pogotke, a mi smo u 20 minuta postigli samo četiri pogotka. Na kraju smo se pribrali zadnji napad. Moramo priznati da nas je poljubila sreća, ali mislim da smo je i zaslužili. Nećemo sada cjepidlačiti, ali ovo nam može biti pouka da ne možemo igrati na ovaj način protiv ovako kvalitetnih ekipa. Jednom će nam se obiti o glavu.

Tamšeove riječi djeluju ljutito, ali to nije bio slučaj. Zadovoljan je jer je njegova momčad ostvarila i treću pobjedu u isto toliko susreta u Europskoj ligi. "Nagradio" je igrače zajedničkim gledanjem utakmice Hrvatska - Maroko.

Čestitke NEX


Priznao je nakon susreta "golemu individualnu kvalitetu" koju posjeduje Sporting. Prije svih u braći Martimu i Franciscu Costi. Zajedno su postigli 22 pogotka. Stariji Martin na lijevom i srednjem vanjskom 12, mlađi Francisco deset. Dečkima je tek 20 odnosno 17 godina. Tako kvalitetno, zrelo u tim godinama od hrvatskih igrača izgledao je jedino Domagoj Duvnjak. Donekle Halil Jaganjac. Danas NEXE potencijal ima u vrataru Dominiku Kuzmanoviću. Ponovno je pokazao reprezentativno izdanje. Šteta je što pokraj odličnog Fahrudina Melića (s 11 pogodaka najefikasniji kod NEXE-a protiv Sportinga, nap. a) na desnom krilu veću prigodu u Europi ne dobiva Fran Mileta. Nakon povratka na teren, poslije prijeloma križnog ligamenta, potencijal dokazuje ove sezone u susretima Premijer lige. Nedavno je Tamše protiv Varaždina 1930 dao prigodu 16-godišnjem Stjepanu Javorčeku. I njega vjerujemo da možemo vidjeti na velikoj sceni. Jer ako mogu braća Costa... Ponosan je na svoje sinove otac Ricardo Costa, inače trener Sportinga. Nakon susreta u Našicama vratio nas je negdje u kraj svibnja ove godine. Tada je u Lisabonu, na završnom turniru Europske lige, službeni spiker momčad NEXE-a zvao "Neće". Tata Costa malo je bolje "naučio". Nakon susreta čestitao je momčadi "NEX". Ne bismo imali ništa protiv da opet spikeri na završnim turnirima lome jezik kako izgovoriti NEXE, Našice ili prezimena njihovih igrača.

Krešimir Lacković
SIVO-MASLINASTI NA ZELENO-BIJELE
Zbunjujuće je bilo za sve gledatelje pa i igrače na terenu. Sporting je na našički teren istrčao u svojim tradicionalnim “zeleno-bijelim” majicama. Ne bi ništa bilo sporno, ali vrlo slične dresove imali su i igrači NEXE-a. Opisali bismo to kao sivo-maslinasta boja. Ne znamo kako je delegat utakmice uopće dopustio igranje u tako sličnim bojama dresova. Vidjelo se i kod igrača obje momčadi da su u određenim situacijama djelovali zbunjeno. Neke od tehničkih grešaka možemo pripisati i toj sličnosti dresova.

Ricardo Costa

trener Sportinga

Bilo bi pošteno da je na kraju završilo neriješeno, ali to je rukomet. U završnici je svaki rezultat moguć. Mogu biti ponosan na svoje igrače. Čestitam i domaćinu, Vašem klubu i sjajnim navijačima.

Našička rukometna lijepa priča na eurosceni se nastavlja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike