Mozaik
U OKVIRU PROJEKTA “MISLI MODU”

Otvorena je međunarodna izložba “Umjetnik u pogonu”
Objavljeno 24. studenog, 2022.
Tematski se referira na tvornicu Borovo, jednu od rijetkih koja je još u pogonu

Mreža europskih kulturnih instituta EUNIC s Gradskim muzejom Vukovar, tvrtkom Borovo d.d., Kulturnim centrom Osijek i Kinematografima Osijek od 22. studenoga do 19. prosinca u Vukovaru i Osijeku održava niz događanja posvećenih modnoj i tekstilnoj industriji.



Vizija budućnosti


Događanja su dio EUNIC-ova višegodišnjeg projekta "Misli modu", čiji je cilj doprinijeti raspravi o vizijama budućnosti rada u tekstilnoj i modnoj industriji u ovim gradovima bogate industrijske baštine te raznovrsnim kulturnim programom osnažiti dijalog umjetnika, stručne javnosti i građana o održivim praksama produkcije i konzumacije mode. Stoga je u Galeriji Oranžerija Gradskog muzeja Vukovar otvorena međunarodna izložba "Umjetnik u pogonu" na kojoj su izloženi radovi troje umjetnika: Zorana Šimunovića i Ivane Stećuk iz Hrvatske te Austrijanke Veronike Tzekove. U fokusu izložbe je radnička kultura poduzeća Borovo pod vodstvom povjesničarke Maje Jović.

Izložba će u Oranžeriji biti otvorena do 1. prosinca, a Maja Jović naglasila je kako je njezin cilj promišljanje održivosti proizvodnje obuće i odjeće, potrošačkog aspekta mode, industrijskih pogona i radničke kulture dvaju većih gradova na istoku zemlje - Vukovara i Osijeka.

- Tematski se referira na konkretnu industrijsku proizvodnju, jednu od rijetkih koja je još uvijek u pogonu. Riječ je o tvornici Borovo, koju se gotovo uvijek predstavlja kao nekadašnjeg industrijskog diva velebne infrastrukture, kroz čiji su tvornički ulaz svakodnevno prolazile tisuće radnika. "Umjetnik u pogonu" nije slučajnost već je projektno zamišljeno da se umjetnici "uvedu" u priču Borova, i to tako da im se omogući fizički posjet tvorničkom pogonu, što će ih kasnije motivirati da tu priču interpretiraju na sebi svojstven način. Inače je slučaj da umjetnik odabire motiv svoje priče koju gradi u tišini, međutim, ovoga puta njegovu je stvaralaštvu prethodila buka - navela je, pojasnivši kako je Tzekova na vrlo provokativan i pametan način prezentirala temu ženskoga tereta i feminizma općenito, a sličnom je linijom s posebnim humanističkim aspektom progovorila i Ivana Stećuk, kojoj su motivi škara i konca u alegorijskom ključu hommage ženama, radnicama.

Program i u kinu


Šimunović je istaknuo kako je svaki kutak njegova umjetničkog djela personaliziran i nosi oznaku koja odaje uspomene i pasioniranost domom, stvara ono što vidi i ne može negirati niti se oglušiti na prostor koji ga okružuje.

- Upravo ta četiri zida danas su mi tvornica Borovo i ono što ju čini i definira. U prvom redu to su ljudi, radnice i radnici, zatim infrastruktura, zvukovi, mirisi i materijali. Rad je koncipiran na način da su fragmenti mojega izričaja, primjerice žute patkice i jednorozi, uklopljeni u sliku tvorničke svakodnevice, pa se izloženi radovi trebaju promatrati kao dijelovi cjeline, pri čemu su radnici u fokusu videoprojekcija - poručio je Šimunović.

Tema radničke kulture i uvjeta produkcije bit će zajednički nazivnik filmskog programa koji će se publici predstaviti u suradnji s Kinematografima Osijek u kinu Urania ponedjeljkom od 28. studenoga do 19. prosinca.

Projekt ima za cilj promicati "kruženje znanja", stvarati prostor za otvoreni dijalog i razvoj ideja za održiviju budućnost u modnoj industriji.

Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

"ZBUDI ME" MARKA ŠANTIĆA STIŽE U KINA

Provokativna drama o ksenofobiji i povijesnom revizionizmu

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

PIONIRI PROGRESIVNOG METALA DOLAZE U HRVATSKU

Dream Theater u Areni Zagreb

Najčitanije iz rubrike