Crna kronika
PRESUDA ZBOG LOPOVLUKA IZ 2016. GODINE

Uvjetna kazna zbog krađe od usnulih putnika u vlaku
Objavljeno 24. studenog, 2022.
Kradljivac je u vlak ulazio u Starom Petrovu Selu, a izlazio u Slavonskom Brodu

Slavonac u dobi od 48 godina osuđen je na uvjetnu kaznu jer je od usnulih putnika u vlakovima krao stvari. Krađe su se zbivale prije nekoliko godina, no presuda je donesena krajem listopada, a na službenim stranicama Općinskog suda u Slavonskom Brodu objavljena je jučer.Sud je Slavonca nepravomoćno proglasio krivim zato što je u noći između 27. i 28. lipnja 2016. godine, u vremenu od 23.55 do 00.40 sati kod Slavonskog Broda u vlaku koji je prometovao iz Zagreba u smjeru Vinkovaca, iskoristio nepažnju putnice te iz kupea u kojem je spavala ukrao torbicu u kojoj se nalazio mobitel Samsung S5 mini sa SIM karticom, punjač za mobitel, osobni dokumenti, 950 eura i 430 kuna. Ukupna šteta je oko 9000 kuna. Kriv je jer je i 13. kolovoza 2016. godine, oko 23.55 sati kod Slavonskog Broda u vlaku koji je prometovao iz Zagreba u smjeru Vinkovaca, iskoristio nepažnju putnika i iz kupea u kojemu je spavao ukrao tablet marke Prestigio, oštetivši putnika za oko 2000 kuna.

Za krađu torbice osuđen je na pet mjeseci zatvora, a za krađu tableta na dva mjeseca. Kazna mu je objedinjena na šest mjeseci zatvora, no u zatvor neće ići ako u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo. Pokradeni putnici upućeni su s eventualnim imovinskopravnim zahtjevom u redovnu parnicu.

Iako je 48-godišnjak oslobođen plaćanja troškova kaznenog postupka, ako se deset godina od pravomoćnosti odluke o troškovima kaznenog postupka sazna da je njegovo imovinsko stanje takvo da je u mogućnosti u cijelosti ili djelomice naknaditi troškove kaznenog postupka, nakon njegovog očitovanja o prijedlogu, sud će mu troškove naplatiti u cijelosti ili bar djelomice.

Iznoseći svoju obranu 48-godišnjak je priznao krađe. U vlak je ulazio u Starom Petrovom Selu, a izlazio u Slavonskom Brodu, novac je potrošio. Mobitel koji je ukrao putnici prodao je bratu, no policija ga je pronašla i oduzela.

- Prilikom odluke o vrsti i visini kazneno pravnih sankcija, sud je optuženiku olakotnim cijenio da je nezaposlen, bez primanja i imovine te otac šestero maloljetne djece, a otegotnim dosadašnju osuđivanost za kaznena djela protiv imovine smatrajući da će se, imajući u vidu navedeno, jedinstvenom kaznom zatvora u trajanju od šest mjeseci, a koja se neće izvršiti ako optuženik u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo postići svrha kako specijalne, tako i generalne prevencije u vidu upozorenja mogućim, budućim počiniteljima ovakvih i sličnih kaznenih djela - navodi se u obrazloženju nepravomoćne presude.

Protiv ove presude dopuštena je žalba u roku od 15 dana od dana kada se primi pisani primjerak, a o njoj odlučuje Županijski sud.

Sandra Lacić
ŠEST GODINA...
Policija je došla do identiteta kradljivca s područja Starog Petrovog Sela dva dana nakon krađe tableta. Uslijedilo je kriminalističko istraživanje koje je pokazalo kako je on, zajedno s još jednim vršnjakom, “autor” i druge krađe. Policija je tada priopćila kako su njih dvojica ušla u kupe u kojem je bila usnula Zagrepčanka, i ukrali joj torbicu u kojoj su bili osobni dokumenti, novac, bankovne kartice i mobitel. Potom su izišli iz vlaka u Slavonskom Brodu, a žena je nakon što se probudila shvatila da je pokradena, pa je o svemu obavijestila policiju. Slučaj je nakon podnošenja kaznene prijave preuzelo nadležno državno odvjetništvo i u konačnici Općinski sud u Slavonskom Brodu. Presuda je donesena šest godina kasnije...

Možda ste propustili...

CRNA NEDJELJA I PONEDJELJAK

Trojica poginulih na A1

CILJANA AKCIJA POLICIJE U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

Pojasom se nisu koristile 63 osobe

NAKON NAPADA NA TROJE MALOLJETNIKA U VINKOVCIMA

Utvrđen je indentitet napadača

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OPTUŽNICA ZBOG RATNOG ZLOČINA U BILJU 1991.

Udarali i mučili zarobljene vojnike, ubili su trojicu

2

NAKON NAPADA NA TROJE MALOLJETNIKA U VINKOVCIMA

Utvrđen je indentitet napadača

3

u šumi u blizini mjesta Daranovci

Ubilo ga stablo